Mpox-vaccinatie in 2023

Tot en met 29 augustus 2023 vaccineert de GGD tegen mpox (voorheen: monkeypox of apenpokken). Iedereen met verhoogd risico op mpox kan deze prik krijgen. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen.

We vaccineren op dinsdag en vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur op onze priklocatie in het AcTivegebouw, Industrieweg 10 in Assendelft. De eerste mpox vaccinatie kun je tot en met 29 augustus 2023 halen, de 2e vaccinatie tot en met 30 september 2023.

Als je mpox hebt gehad, dan hoef je geen vaccinatie te halen.

Voor wie is de mpox-vaccinatie?

De vaccinatie tegen mpox is voor homoseksuele en biseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen en trans personen, die een verhoogd risico hebben op mpox.

Ben jij een man die seks heeft met mannen of ben je trans persoon? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD voor vaccinatie als één van dingen hieronder voor jou geldt:

 • Je gebruikt PrEP om hiv te voorkomen, of je staat hiervoor op de wachtlijst
  En/of
 • Je had het afgelopen jaar met meer dan 10 mensen seks
  En/of
 • Je hebt seks op sekslocaties of seksfeesten
  En/of
 • Je doet aan groepsseks
  En/of
 • Je hebt hiv en bij je controles word je op hepatitis C getest.

Klopt een van deze dingen voor jou? En ben je een man die seks heeft met andere mannen of ben je trans persoon? Maak dan een afspraak voor je vaccinatie tegen mpox.

Afspraak maken voor vaccinatie

Je kunt zonder afspraak terecht op onze priklocatie op de aangegeven dagen en tijden. Wil je toch liever een afspraak maken? Dan kun je van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur bellen naar 075 – 651 83 88.

Al gevaccineerd?

Heb je al een vaccinatie tegen mpox gehad, dus heb je 2 prikken gehad tegen mpox? Dan is een nieuwe vaccinatie niet nodig.
Heb je 1 van de prikken al wel gehad, maar de 2e nog niet? Dan kun je een afspraak maken.
Ben je vorig jaar uitgenodigd om je te vaccineren maar ben je niet gegaan? Ook dan kun je nu een afspraak maken voor vaccinatie.
Als je in het verleden een pokkenvaccinatie hebt gehad (in Nederland tot 1974 gekregen), heb je maar 1 mpox prik nodig.

Hulp nodig?

Wil je hulp bij het weten of de vaccinatie bedoeld is voor jou? Gebruik de mpox-vaccinatietool op Man tot Man vanaf 8 mei voor advies en begeleiding. Liever persoonlijk advies? Je kunt ook bellen met de Aids Soa Infolijn: 0900 – 204 2040.

Meer informatie

Kijk op Mpox | Man tot Man voor meer informatie over MPOX en de vaccinatie.
Heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar meldingcorona@ggdzw.nl.

Denk je dat je misschien nu mpox hebt?

Heb je nu mpox? Of denk je dat je misschien nu mpox hebt? Of heb je symptomen waar je je zorgen over maakt? Dan kun je nu geen vaccinatie krijgen. Ga naar Man tot Man om te lezen wat je kunt doen. Dit doe je als je mpox hebt | Man tot Man.

Neem bij klachten zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Ga niet zonder afspraak langs maar bel eerst.