Sense

""

Sense is er voor alle jongeren in de regio Zaanstreek-Waterland die vragen hebben over seksualiteit. We kunnen testen of je een seksueel overdraagbare aandoening(soa) hebt. Maar je kunt ook al je vragen over seksualiteit aan ons stellen.

Maak een afspraak voor een soa-test of consult

Afspraak maken met Sense

Je kunt online of telefonisch een afspraak maken voor een Sense-consult. We werken uitsluitend op afspraak.

Hoe maak ik online een afspraak?

Je kunt online een afspraakverzoek indienen. Je vult dan het intakeformulier in. Een doktersassistente van Sense neemt deze gegevens door en laat tijdens een telefoongesprek aan je weten of je in aanmerking komt voor een afspraak. Het kan ook zijn dat je alsnog een verwijzing naar de huisarts krijgt. Het online aanvragen van een sense-consult betekent dus niet automatisch, dat je in aanmerking komt voor een afspraak.

Hoe maak ik telefonisch een afspraak?

Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken via 0900 – 254 54 54, op maandag t/m vrijdag tussen 08.30 – 10.30 uur. Je krijgt een doktersassistent(e) aan de lijn die je een aantal vragen stelt om de juiste afspraak in te plannen. Het is bij een telefonische intake ook mogelijk dat we je naar je huisarts verwijzen.

Sense-consulten zijn voor jongeren tot 25 jaar gratis.
Je kunt terecht op onze hoofdvestiging van GGD Zaanstreek-Waterland, Vurehout 2 in Zaandam.

Is mijn afspraak met Sense vertrouwelijk?

De medewerkers van Sense hebben geheimhoudingsplicht. Dit betekent, dat we niks tegen je ouders of verzorgers mogen zeggen over jouw bezoek. Alleen met jouw goedkeuring kunnen we overleggen met je huisarts. En als het nodig is, kunnen we je naar iemand anders verwijzen.

De medewerkers bij Sense zijn verpleegkundigen en artsen met een speciale Sense opleiding. Wij zijn gewend om te praten over seksualiteit.

Met welke vragen kan ik bij Sense terecht?

Je kunt al je vragen over seksualiteit aan ons stellen. Denk hierbij aan:

  • Wat voor anticonceptiemiddel past bij mij?
  • Hoe kan ik fijn (zonder pijn) vrijen?
  • Hoe krijg ik zin in seks?
  • Wat moet ik doen als ik (ongepland) zwanger ben?
  • Wat kan ik doen als ik te maken heb (gehad) met seksueel geweld?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik minder snel klaarkom?
  • Ik heb vragen over mijn seksuele geaardheid.
  • Hoe kan ik mijn grenzen en wensen aangeven?

Ook vragen over je gevoelens, je lijf, of zorgen die je hebt, kun je met ons bespreken. Soms is het genoeg om alleen even je verhaal te kunnen doen. Soms kunnen we je onderzoeken of met je meedenken over een oplossing.

Vragen over LHBTI

Ben je LHBT (lesbisch, homo, bi of transgender) of twijfel je hierover? Worstel je met je geaardheid, acceptatie of coming out? Je kunt een afspraak maken voor het sense-spreekuur om je vragen te bespreken. Betrouwbare informatie over LHBT vind je ook op de landelijke website van Sense.
In onze regio zijn Purmerend en Zaanstad regenbooggemeenten. Dit betekent dat zij activiteiten organiseren voor het stimuleren van de acceptatie en het welzijn van de LHBTI-groep. Ook vind je regionale LHBT-activiteiten vind op de website van De Zaanse Regenboog en Agenda Zaanstreek.
Ervaar je discriminatie? Je kunt dit melden bij Bureau Discriminatiezaken!