Soa-test

""

In een aantal gevallen is het verstandig om een soa-test te doen. Bijvoorbeeld als je seks hebt gehad zonder het gebruik van een condoom, als je klachten hebt na het hebben van onveilige seks en/of als je (ex-)partner een soa blijkt te hebben. Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) zijn besmettelijk en kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste soa’s gemakkelijk te genezen. Je kunt bij de Sense/soa-poli van GGD Zaanstreek-Waterland een afspraak aanvragen. Daarna bekijken we of je in aanmerking komt voor een consult en/of soa-test.

Wat zijn symptomen van soa?

Je kunt een soa hebben zonder klachten. Of ze zijn zo vaag dat je er geen last van hebt. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een soa hebben. Als er klachten zijn, gaat het meestal om:

 • Afscheiding (soms pus) uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is de afscheiding vaak meer en anders dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en apart ruiken.
 • Branderig gevoel, irritatie, pijn tijdens of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
 • Zweertjes, wratjes of blaasjes op penis, vagina, anus of mond.
 • Jeuk in het schaamhaar, aan eikel, schaamlippen of anus.
 • Pijn in één of beide (bij-)ballen.
 • Pijn in de onderbuik.
 • Pijn bij het vrijen of onregelmatig en abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruaties in. Deze klachten kunnen ook een teken zijn van andere ziekten.

Sense/soa-spreekuur

Wanneer zijn er Sense/soa-spreekuren?

Op maandagmiddag, woensdagochtend en vrijdagochtend zijn er Sense/soa-spreekuren. De spreekuren zijn alleen op afspraak. Een afspraak maak je hier.

Wat kost een consult?

Een afspraak bij Sense/soa is gratis.

Waar is het Sense/soa-spreekuur?

De spreekuren vinden plaats op ons hoofdkantoor , Vurehout 2 in Zaandam. Je vindt ons direct achter het station en er is gratis parkeergelegenheid.

Hoe verloopt een soa-consult?

Bij binnenkomst meld je je bij de receptie. De receptioniste wijst je de weg. Als de assistent(e) je gegevens administratief verwerkt heeft, roept de sociaal verpleegkundige je binnen. Zij bespreekt de reden van je komst met je en wat er nodig is in jouw situatie. We streven ernaar om je op de afgesproken tijd te helpen. Dit lukt helaas niet altijd door verschillende omstandigheden (te laat komen van eerdere cliënten, spoedgevallen, uitgelopen consult, enz.). Een onderzoek duurt gemiddeld tussen de 15 en 45 minuten.

Ben je verhinderd?

Stuur dan zo snel mogelijk een e-mail naar Sense/soa om je afspraak af te zeggen, sense@ggdzw.nl. Vergeet niet in de e-mail aan te geven op welke datum en tijd de afspraak is ingepland. Geef in de e-mail ook duidelijk je naam en geboortedatum aan.

Hoe maak ik een afspraak voor een soa-test?

Je kunt online of telefonisch een afspraak maken voor een Sense/soa-consult. We werken uitsluitend op afspraak.

Hoe maak ik online een afspraak?

Je kunt online een afspraakverzoek indienen. Je vult dan het intakeformulier in. Een doktersassistente van Sense/soa neemt deze gegevens door en laat tijdens een telefoongesprek aan je weten of je in aanmerking komt voor een afspraak. Het kan ook zijn dat je alsnog een verwijzing naar de huisarts krijgt. Het online aanvragen van een soa-consult betekent dus niet automatisch, dat je in aanmerking komt voor een afspraak.

Hoe maak ik telefonisch een afspraak?

Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken via 0900 – 254 54 54, op maandag t/m vrijdag tussen 08.30 – 10.30 uur. Je krijgt een doktersassistent(e) aan de lijn die je een aantal vragen stelt om de juiste afspraak in te plannen. Het is bij een telefonische intake ook mogelijk dat we je naar je huisarts verwijzen.

Wat moet ik weten over de soa-test?

Let op het volgende voor een betrouwbaar soa-onderzoek.

 • Wij adviseren je minstens twee weken na het (on)veilige seksuele contact, te komen.
 • Mannen dienen één uur voor het onderzoek niet meer te plassen.
 • Als je klachten hebt, is het raadzaam om zo snel mogelijk te komen.

Wat gebeurt er tijdens het soa-onderzoek?

 • Vragen (anamnese)
  Als je in de onderzoekskamer bent, gaat de verpleegkundige eerst met je in gesprek om duidelijkheid te krijgen welke onderzoeken voor jou noodzakelijk zijn. De vragen gaan onder andere over jouw seksuele contacten.
 • Lichamelijk onderzoek/zelftest
  Meestal kan de vrouw zelf met een wattenstaafje een uitstrijkje maken. In sommige gevallen krijgen vrouwen een speculumonderzoek (inwendig vaginaal onderzoek met een ‘eendenbek’).
  Bij mannen volstaat meestal het inleveren van een potje met urine.
  De verpleegkundige kan het onderzoek aanvullen met een uitstrijk uit de keel en/of anus. Op indicatie is er nog aanvullend onderzoek.
 • Bloedonderzoek
  Soms neemt de verpleegkundige bloed af om het te onderzoeken op bijvoorbeeld hiv, syfilis en eventueel hepatitis B.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

GGD Zaanstreek-Waterland verstrekt geen gegevens aan derden zonder jouw toestemming. We behandelen jouw gegevens strikt vertrouwelijk.

Hoe kan ik de uitslag van mijn soa-test opvragen?

De uitslagen zijn online op te vragen. Let op: inloggen is alleen mogelijk als je een e-mail hebt ontvangen met het bericht dat je uitslagen bekend zijn. De inloggegevens staan op het contactkaartje, dat je aan het einde van je bezoek aan het Sense/soa-spreekuur hebt gekregen. Indien je geen inloggegevens (meer) hebt, dan adviseren wij je om te bellen voor de uitslagen. Hou er rekening mee dat het zeven dagen duurt voordat de uitslagen bekend zijn.

Wat voor behandeling kan ik verwachten?

Als blijkt dat je een soa hebt, adviseren wij je een behandeling. Welke behandeling wij voorschrijven, verschilt per soa. Ook de duur van de behandeling is per soa verschillend. Meestal krijg je het advies om tijdens de behandeling niet te vrijen. Je lichaam kan zich dan herstellen en je voorkomt dat je de soa aan jouw partner overdraagt. Als je toch wilt vrijen, kies dan voor veilig vrijen. Gebruik dan een condoom. Om te voorkomen dat jij en jouw partner elkaar over en weer blijven besmetten, is het van belang dat jouw partner(s) zich ook laat (laten) behandelen. Als je onveilig vrijt, kun je steeds opnieuw een soa oplopen.

Zijn zelftesten betrouwbaar?

Er zijn tegenwoordig verschillende doe-het-zelftesten verkrijgbaar, zoals testen op hiv, syfilis en chlamydia. Deze testen moeten een CE-logo hebben, anders mogen ze niet verkocht worden. Testen met een CE-logo zijn goed verpakt en hebben een duidelijke gebruiksaanwijzing in het Nederlands. Toch raden wij het gebruik ervan af.

Wat is de kwaliteit van de soa-zelftesten?

Helaas is het CE-logo geen garantie voor een juiste testuitslag. De kwaliteit van de testen is wisselend. Dit komt vooral, doordat niet alle testen even makkelijk zijn om uit te voeren en het soms moeilijk is om de testuitslag af te lezen.

De soa-zelftesten zijn bedoeld als screening: als de test reageert, dan is verder onderzoek nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. De testen zijn bovendien niet voor iedereen geschikt. Het is soms moeilijk te achterhalen welke test in jouw persoonlijke situatie geschikt is en een betrouwbaar resultaat geeft. Om deze redenen raden wij het gebruiken van doe-het-zelftesten af. Neem bij twijfel contact op met Sense/soa.

Veel gestelde vragen soa en soa-testen

Hier vind je een overzicht van vragen over soa en soa-testen. Ook lees je waarmee we je kunnen helpen op het gebied van seksualiteit.