Voor mijn baby en peuter

""

Hoera, je baby is geboren! De jeugdarts en jeugdverpleegkundige volgen graag de groei en ontwikkeling van jouw kind. Wat kun je nu precies verwachten de komende tijd? We zetten het kort voor je op een rijtje.

Eerste week na de geboorte: hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte komt de jeugdverpleegkundige bij je thuis de hielprik en de gehoortest afnemen.

Hielprik
We nemen enkele druppels bloed af uit de hiel van je kind. Het bloed wordt onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziektes. Lees meer over de hielprik.

Gehoortest
Met de gehoortest meten we of je kind genoeg hoort om te leren praten. Lees meer over de gehoortest.

Bezoeken consultatiebureau: wegen en meten

Tot je kind vier jaar is, nodigen we je regelmatig uit op het consultatiebureau. Soms heb je een afspraak met de jeugdarts, de andere keren spreek je met de jeugdverpleegkundige. De jeugdarts let met name op de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Bij de jeugdverpleegkundige kun je terecht voor advies over voeding, verzorging en veiligheid. Ook wegen en meten we je kind bij elke afspraak. Zowel de arts als verpleegkundige geven de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma.

Gezondheidsgegevens bijhouden: Mijn Kinddossier

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige nemen belangrijke gezondheidsgegevens van jouw kind op in het digitale JGZ-dossier. Hierin zijn ook de uitkomsten van onderzoeken en gegeven adviezen opgenomen. Het geeft een totaalbeeld van de ontwikkeling en gezondheid vanaf de geboorte tot aan het moment dat jouw kind achttien wordt. Een deel van dit dossier kun je vrij inzien in Mijn Kinddossier met behulp van jouw DigiD. We plaatsen hierin ook desgewenst informatie die voor jouw kind van toepassing is.

GroeiGids app

Deze app biedt jou als (aanstaande) ouder betrouwbare voorlichting en inzicht in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind.

Inspectie kinderopvang

Onze GGD houdt toezicht op de kinderopvang in de regio. We leggen je graag uit hoe we dit doen en waar je de rapporten hiervan kunt vinden.

Mijn Kinddossier

In ons digitaal ouderportaal vind je informatie over de ontwikkeling van je kind, groeicurves en afspraken met de Jeugdgezondheidszorg.