Een Teek? Pak 'm beet!

Een tekenbeet is meestal onschuldig maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen. 

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras, struikgewas en tussen bladeren. Teken lijken op kleine, platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

Een tekenbeet is meestal onschuldig; ongeveer 1 miljoen mensen worden jaarlijks gebeten door een teek. De meeste mensen worden daarna niet ziek. Het is vooral belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

GGD Zaanstreek-Waterland adviseert dan ook om, nadat u in het groen geweest bent, altijd uzelf - en eventueel een ander - te controleren op teken. En vindt u een teek, haal deze dan zo snel mogelijk weg. U kunt deze eenvoudig zelf verwijderen door de teek met een puntig pincet, zo dicht mogelijk op de huid, bij de kop vast te pakken en hem voorzichtig recht uit de huid weg te trekken. Als er een stukje van de kop achterblijft is dat ongevaarlijk. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering met alcohol of jodium. Schrijf de datum en de plaats van de beet op het lichaam in uw agenda. Houdt tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meldt dat u door een teek gebeten bent.