Elk jaar sterven er wereldwijd veel mensen door roken, maar ook de meerokers zijn niet veilig. Daarom heeft de World Health Organization (WHO) de Wereld Niet Roken Dag in het leven geroepen. Op 31 mei geven we met zijn allen extra aandacht aan de gevaren van roken én moedigen we rokers aan om te stoppen met roken.

In de regio Zaanstreek-Waterland rookte 18% van de volwassenen in 2022. Dit was gelijk aan het aan het landelijk gemiddelde. Mannen roken vaker dan vrouwen en inwoners tussen 19 en 65 jaar roken vaker dan senioren. Ook gebruikte 3% van de volwassenen weleens een e-sigaret (vape). Van de jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) in de regio rookt 26% in 2022.

Rook je zelf? Of heb je familieleden of vrienden die roken? En wil je stoppen met roken of anderen helpen? Het kan lastig zijn om dat alleen te doen. Op onze website vind je alle soorten stoppen-met-roken hulp in regio Zaanstreek-Waterland én een handige flyer. Neem een kijkje en ontdek welke hulp bij jou past! Landelijk aanbod vind je op www.ikstopnu.nl.

Rookvrije generatie

Ook willen we graag dat kinderen niet beginnen met roken. Rookvrije speelplekken horen daarbij. Daarom maken we samen met de gemeenten alle speelplekken in Zaanstreek-Waterland rookvrij. Samen beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en maken we rookvrij opgroeien vanzelfsprekend.

De rookvrij borden en tegels kom je overal in de regio tegen. Dit bouwen we graag uit. Wil jij een plein, buurthuis, sportvereniging of andere plek in jouw buurt rookvrij maken? Laat het weten via rookvrij@ggdzw.nl.