Stoptober begint weer: een maand lang niet roken. Op woensdag 21 september vond de regionale aftrap van Stoptober 2022 plaats bij wijkboerderij De Veldmuis in gemeente Zaanstad. Stephanie Onclin, Wethouder van Zaanstad, en Anton Kok, Directeur Publieke Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland, gooiden de Stoptober bal op als startsein van de Stoptober-maand.

Stoptober is een landelijke campagne om rokers in de maand oktober te laten stoppen met roken. De stopperiode van 28 dagen is overzichtelijk én effectief. Dat maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. In Nederland rookt 20% van de volwassenen, ook in Zaanstreek-Waterland is dit nog één op de vijf volwassenen. Hoewel het aantal rokers met de jaren afneemt, valt er nog veel gezondheidswinst te behalen. Daarom organiseert GGD Zaanstreek-Waterland elk jaar de regionale Stoptober aftrap. Hét startsignaal voor alle inwoners van de regio om te stoppen met roken.

Dit jaar was de aftrap bij wijkboerderij De Veldmuis in gemeente Zaanstad. En niet zomaar, als rookvrije wijkboerderij geven zij het goede voorbeeld. “Wij vinden dat je niet moet roken op een plek waar kinderen spelen” vertelt bestuursvoorzitter Inge Karskens. “Daarom zijn wij al ruim vier jaar een rookvrije wijkboerderij”. “Zo geven we het goede voorbeeld aan kinderen én ouders die hier op bezoek komen. De kinderen kunnen rookvrij spelen terwijl ouders genieten van een kopje koffie of thee in de schone buitenlucht”.

Zo ziet de gemeente Zaanstad het graag. Vanuit het lokale preventieakkoord zet de gemeente komende jaren extra in op rookvrije speelplekken. Ze worden allemaal één voor één rookvrij. Zo beschermt de gemeente opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Want elk kind heeft recht op een rookvrije omgeving.

Wethouder Stephanie Onclin weet zelf hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. “Ik rook zelf al te lang en ik snap eigenlijk niet waarom. Het is me ook al drie keer gelukt om te stoppen, dus dat is voor mij het probleem niet. Alleen zodra ik één keer een sigaret pak, ben ik gelijk weer verslaafd. Deze Stoptober wil ik de stap zetten om voor eens en voor altijd van die sigaretten af te blijven en ik hoop dat zoveel mogelijk inwoners met mij meedoen”.

Directeur Publieke Gezondheid Anton Kok benadrukt daarbij: “Stoppen met roken is iets van de lange adem. Ik heb 20 jaar van mijn leven gerookt en vond het heel moeilijk om te stoppen. Pas toen ik ouder werd, kreeg ik door dat mijn lichaam meer onderhoud nodig had. Ik voelde me steeds ongezonder en dacht als ik er nu niets aan doe, dan heb ik er over twintig jaar fikse last van. Er zijn mensen die denken dat het uiteindelijk geen zin meer heeft om te stoppen, maar als je 10 jaar niet rookt neemt de kans op longkanker aanzienlijk af. Door in te zetten op preventie en de prijzen van sigaretten te verhogen kunnen we ervoor zorgen dat uiteindelijk niemand meer rookt”.

Gaat u ook de uitdaging aan? Meld u aan via www.stoptober.nl en download de gratis Stoptober-app. De app geeft dagelijks tips voor moeilijke momenten en u kunt ervaring uitwisselen met andere deelnemers. Stoptober is ook te volgen op Facebook, Twitter, Instagram.