Vandaag, 9 september, is het de Dag van de Scheiding. Daarom publiceren we vandaag een bericht voor gescheiden ouders van jonge kinderen.
Niet meer samen onder één dak als gezin en toch blijf je verbonden als ouders. Hoe doe je dat eigenlijk, samen zorgen voor de kinderen als je gescheiden bent? Waar kun je op letten als je over de opvoeding zo goed mogelijk op één lijn wilt blijven? Wat er ook gebeurt: jullie blijven samen de ouders van jullie kind(eren), met alle rechten en plichten die daarbij horen.

Wat heeft je kind nodig?

Kijk goed hoe het met je kind gaat en hoe je kind zich voelt. Geef een paar keer per dag alle aandacht aan je kind. Verwen je kind niet uit schuldgevoel. Blijf opvoeden en grenzen stellen. Je hoeft niet heel streng te zijn, maar probeer duidelijkheid en structuur te bieden. Bijvoorbeeld door jullie kind op dezelfde manier als altijd naar bed te brengen, samen duidelijke afspraken te maken en je hieraan te houden.

Samen duidelijke afspraken maken

Het is belangrijk om overzicht te houden en duidelijke afspraken te maken met de andere ouder. Jullie hebben de taak om jullie kinderen zo goed mogelijk te begeleiden en te laten wennen aan de nieuwe situatie. De relatie als partners is voorbij, maar ouders voor jullie kind(eren) blijf je voor de rest van je leven. Een kind heeft beide ouders nodig om zich te ontwikkelen en volwassen te worden.

Meer weten, hulp zoeken

Stel je vraag aan je jeugdverpleegkundige of een pedagoog van het opvoedspreekuur bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of Centrum Jong bij jou in de buurt.

Dag van de Scheiding

De Vereniging van Familie- en Erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators hebben de Dag van de Scheiding in het leven  geroepen om aandacht te vragen voor de noodzaak van een goede begeleiding voor partners die gaan scheiden.