Deze week start de campagne ‘Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken’. De campagne loopt tot en met november van dit jaar en is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV).

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn vorig jaar slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Dan hebben we het over lichamelijke of geestelijke mishandeling of seksueel misbruik van een kind, een (ex-)partner, een oudere of ander gezinslid. Ruim 850 duizend mensen maakten het structureel mee: (bijna) elke dag, week of maand. Zie jij het in je omgeving gebeuren? Dan kan je een grote rol spelen om een onveilige thuissituatie te doorbreken.

Maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Blijf er dan niet mee rondlopen. Zoek het contact met de persoon om wie het gaat. Vraag hoe het gaat en deel je bezorgdheid. Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken. Weten hoe je het gesprek begint? Ga naar ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Hier lees je hoe je signalen van huiselijk geweld kunt herkennen, en hoe je het gesprek kunt aangaan.

Meer hulp

Wil je advies van een professional of vind je het fijn als er iemand met je meedenkt? Bel dan met een professional van Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland via 0800 – 2000 (24/7 bereikbaar, kan ook anoniem) of start een chat op veiligthuiszw.nl.