De feestdagen zijn weer in aantocht. En daarbij hoort minstens een glas wijn, bier en champagne. Of toch niet? Voor jongeren tot 18 jaar adviseren we om niet te drinken en te roken. Ook niet bij het kerstdiner en oudejaarsavond.

Maar hoe doe je het nu met de feestdagen? Volwassenen drinken zelf ook bij bijzondere gelegenheden. Dat glaasje voor je kind inschenken is zo gebeurd. Een regel blijft alleen maar duidelijk bij jongeren als je consequent bent. Dus ook bij speciale gelegenheden thuis: geen alcohol als je nog geen 18 jaar bent.

Ouders vragen zich vaak af of ze hun kind thuis moeten ‘leren’ drinken. “Dat is toch beter dan dat hij of zij het later buiten mijn toezicht doet?” Toch klopt dat niet. Onderzoek heeft laten zien dat jongeren die thuis drinken op termijn meer gaan drinken, zowel thuis als buitenshuis. Sterker nog: het feit dat thuis drank beschikbaar is gesteld, is bepalender voor later drankgebruik van jongeren dan het drankgebruik van ouders zelf.

Een leuk alternatief?! Kijk eens op www.happydrinks.nl, een website met leuke, lekkere en feestelijke alcoholvrije alternatieven.

Wilt u als ouder advies op maat? Neem contact op met de preventieafdeling van Brijder Jeugd via preventie@brijder.nl.