Korfbalvereniging GG/IJskoud de Beste uit Wormer is per 1 mei rookvrij en werkt hard aan een gezonde sportomgeving. Om dit te vieren zijn Dianne van der Lans (Projectleider rookvrije generatie GGD Zaanstreek-Waterland) en Mark Hendriks (Buurtsportcoach Team Sportservice) bij KV GG/IJskoud de Beste langsgegaan. Voorzitter Rick de Wit en bestuurslid Judith Kapitein ontvingen tijdens dit feestelijke moment ook de JOGG drinkwaterton die zij hebben gewonnen tijdens de inspiratiesessie Gezonde sportomgeving in februari.

Korfbalvereniging GG/IJskoud de Beste werkt al langere tijd aan het realiseren van een gezonde sportaccommodatie. Geïnspireerd door goede voorbeelden tijdens het korfbalcongres twee jaar geleden, zijn zij eerst aan de slag gegaan met de gezonde sportkantine. Met ondersteuning van de Team:Fit coach werden gezonde variaties aan het bestaande eet- en drinkaanbod toegevoegd. En met succes, want de leden kiezen steeds vaker voor deze gezonde varianten na het sporten.

De gezonde kantine was een succes en het barpersoneel behaalde het certificaat ‘verantwoord alcohol schenken’. Maar de club wilde meer doen. En besloot vorig jaar op weg te gaan naar rookvrij. Judith Kapitein: “We zijn een grote vereniging waar ook topsport wordt beoefend. Roken past daar echt niet bij. De coronaperiode was voor ons dan ook hét moment te starten. Nadat het bestuur akkoord gaf, hebben we de leden geïnformeerd en ons beleid aangepast. Dit was een belangrijke stap in het realiseren van een rookvrij terrein. Net als het ophangen van de Rookvrij-borden, die je gratis kunt bestellen bij de Rookvrije Generatie”. “Zo kunnen leden ook elkaar aanspreken in de rookvrije zone. En is het makkelijker te handhaven” vervolgt Rick de Wit.

De vereniging heeft op haar weg naar rookvrij veel gehad aan de tips en adviezen van Team:Fit, GGD Zaanstreek-Waterland en de Rookvrije Generatie. “Via verschillende webinars hebben we informatie en advies gewonnen. Dat konden we meteen toepassen op onze vereniging. Ons advies aan andere verenigingen is dan ook ‘maak gebruik van de hulp die beschikbaar is.’ Je hoeft niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden.” zegt Judith. Rick vult aan: “We zijn trots op het behaalde resultaat en kunnen niet wachten om onze leden weer te ontvangen op ons rookvrije terrein. We zijn erg benieuwd naar hun reacties. Via onze sociale media hebben we al veel positieve berichten ontvangen over ons rookvrije terrein.”

Dat belooft veel goeds voor het komende seizoen. KV GG/IJskoud de Beste is er klaar voor. Rookvrij en gezond.

Bent u enthousiast geworden? En wilt u ook werken aan een gezonde sportomgeving? Neem dan contact op met de buurtsportcoach in uw gemeente of stuur een mail naar dvanderlans@ggdzw.nl.