GGD Zaanstreek-Waterland gaat vanaf maandag 4 januari 2021 tijdelijk een landelijke corona testbus inzetten in Volendam (gemeente Edam-Volendam). Ook in Poelenburg (gemeente Zaanstad) komt in de loop van volgende week een coronatestbus. De laatste voorbereidingen hiervoor worden nu getroffen.
De hoge besmettingscijfers en het lage testpercentage in deze wijken, in verhouding tot andere wijken in de regio, vormen de aanleiding voor de inzet van de testbussen. Met de inzet van de mobiele units in de wijken zelf hoopt de GGD de testbereidheid te verhogen en vroegtijdig besmettingen op te sporen.

Inwoners in Volendam kunnen tussen 4 en 10 januari en vanaf 18 januari elke dag tussen 8.30 – 15.15 uur zonder afspraak terecht bij de testbus op de parkeerplaats op de Parallelweg. Dit in tegenstelling tot de reguliere teststraten, waar alleen op afspraak wordt getest. Ze dienen wel een identiteitsbewijs mee te nemen naar de testbus.
In de testbussen wordt de pcr-test afgenomen, dit is de reguliere test die de GGD uitvoert waarbij het testmonster naar een lab gestuurd wordt en de uitslag 24-48 uur na afname bekend is.
De bussen komen van het Landelijk Serviceloket Testen (LST) van GGD GHOR Nederland. Dit loket is opgericht om GGD’en te ondersteunen bij het testen.