Bij Straathoekwerk in de Vinkenstraat in Zaandam kunnen meiden en vrouwen vanaf nu gratis menstruatieproducten, zoals maandverband en tampons, ophalen. In Zaanstad zijn nu 10 uitgiftepunten hiervoor.

Carey Smit, Straathoekwerker: “Het is de bedoeling dat de meiden en vrouwen bij ons beneden aanbellen. Ze kunnen dan zeggen dat ze voor Straathoekwerk komen. De kast met menstruatieproducten staat op de 1e etage op de gang voor onze ingang. Ze kunnen dan iets pakken en hoeven dus niemand te zien.“

Aanpak menstruatiearmoede Zaanstad

Gemeente Zaanstad wil menstruatiearmoede aanpakken en heeft geld hiervoor beschikbaar gesteld. Daarvoor is een samenwerking aangegaan met het Armoedefonds. Dit fonds zorgt in heel Nederland voor de verspreiding en contacten met lokale uitgiftepunten van menstruatieproducten. Zaanstad heeft via meedenkgroepen en klantenpanels aan inwoners gevraagd welke plekken volgens hen het meest geschikt zouden zijn. Onder andere Straathoekwerk kwam hierin naar voren.

Menstruatiearmoede

1 op de 10 meiden en vrouwen in Nederland heeft soms moeite om menstruatieproducten te betalen. Omdat schaamte een grote rol speelt is het onderwerp, ook binnen de hulpverlening, helaas lastig om over te praten. Uit geldgebrek kiezen zij soms voor ongeschikte alternatieven die kunnen leiden tot ongemak, irritaties en zelfs infecties.
De gevolgen op het leven van deze vrouwen is groot. Zij durven soms niet naar buiten te gaan, wat hen belemmert in schooldeelname, bij het sporten of op het werk.

Kijk hier voor alle uitgiftepunten in Zaanstad.