Tijdens de herfst en winter lopen veel mensen griep of verkoudheid op. De virussen die griep en verkoudheid veroorzaken worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, zoals in een trein of bus. De virussen kunnen ook worden overgedragen via handen of via voorwerpen zoals deurknoppen en speelgoed.

Wanneer zijn mensen besmettelijk?
Griep is besmettelijk van de dag vóór de verschijnselen beginnen tot en met vijf dagen daarna. Verkouden mensen zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten aan neus en/of keel ontstaan. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.

Verklein de kans op besmetting
De onderstaande regels verkleinen de kans dat u besmet wordt met een
griep- of verkoudheidsvirus. Ook verkleinen deze regels de kans dat u anderen besmet:

1. Houd uw elleboog of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander.

2. Gebruik wegwerptissues bij hoesten, niezen of snuiten. Gebruik ze één keer. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak.

3. Was uw handen regelmatig met water en zeep. Met name voor het eten en na niezen, hoesten of snuiten. Droog daarna uw handen goed. Voor het drogen van handen zijn een stuk keukenrol, een schoon papieren handdoekje, warme lucht of een handdoekrol geschikt. Het is belangrijk dat materialen om handen aan te drogen slechts éénmalig worden gebruikt. Gebruik van handalcohol of alcoholgel is een goed alternatief om uw handen te ontsmetten.

4. Maak voorwerpen zoals deurknoppen vaak schoon. Was beddengoed en eventueel stoffen speelgoed regelmatig op 60°C.

5. Ventileer goed door ramen op een kier te zetten en roosters altijd iets open te laten.

Kinderen
Leer ook kinderen netjes te hoesten en niezen en daarna de handen te wassen. Vergeet ook bij kinderen niet het belang van handen drogen uit te leggen.

Griepprik
Aan mensen die een grotere kans lopen op ernstige klachten bij griep wordt aangeraden om zich te laten vaccineren tegen griep. Ook indien u nauw contact hebt met mensen die een grotere kans hebben op ernstige klachten kunt u vaccinatie overwegen om deze mensen te beschermen. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunt u meer lezen over de griepprik. Op de website van het RIVM is ook meer informatie te vinden over verkoudheid en griep.

Illustraties overgenomen uit de informatiefolder van het RIVM: “Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen! Informatie over griep en verkoudheid”.