Tijdens de herfst en winter krijgen veel mensen de griep of een verkoudheid. De virussen die griep en verkoudheid veroorzaken worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is groter in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten. En ruimtes waar weinig frisse lucht komt. Zoals in een trein of bus. De virussen worden ook verspreid via handen of via voorwerpen zoals deurknoppen en speelgoed.

Wanneer zijn mensen besmettelijk?

Griep is besmettelijk van de dag vóór de verschijnselen beginnen tot en met vijf dagen daarna. Verkouden mensen zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten aan neus en/of keel ontstaan. Na een paar dagen is het risico op besmetting minder.

Verklein de kans op besmetting

Deze regels maken de kans dat u besmet raakt met een griep- of verkoudheidsvirus kleiner. Ook is de kans hiermee kleiner dat u anderen besmet:
1. Houd uw elleboog of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander.
2. Gebruik wegwerptissues bij hoesten, niezen of snuiten. Gebruik ze één keer. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak.
3. Was uw handen regelmatig met water en zeep. Vooral voor het eten en na niezen, hoesten of snuiten. Droog daarna uw handen goed. Voor het afdrogen van handen zijn een stuk keukenrol, een papieren handdoek, warme lucht of een handdoekrol geschikt. Het is belangrijk dat u materialen om handen aan te drogen maar éénmalig gebruikt. Gebruik van handalcohol of alcoholgel is een goede andere manier om uw handen schoon te houden.
4. Maak voorwerpen zoals deurknoppen vaak schoon. Was beddengoed en stoffen speelgoed regelmatig op 60°C.
5. Ventileer goed door ramen op een kier te zetten en roosters altijd iets open te laten.

Kinderen

Leer ook kinderen netjes te hoesten en niezen en daarna de handen te wassen. Vergeet ook aan kinderen niet uit te leggen dat het drogen van handen belangrijk is.

Griepprik

Mensen die een grotere kans hebben op ernstige klachten bij griep kunnen zich laten vaccineren. Of als u omgaat met mensen die een grote kans hebben op ernstige klachten. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunt u meer lezen over de griepprik. Op de website van het RIVM is ook meer informatie te vinden over verkoudheid en griep.

Meer informatie over het nieuwe coronavirus in China kunt u hier vinden:

https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China
https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China/vragen-antwoorden