Over een paar dagen is het kerst en volgende week is het oud en nieuw. Pas goed op dat je elkaar niet het coronavirus cadeau doet.

Vier de feestdagen veilig tijdens de lockdown

Tijdens kerst (24, 25 en 26 december) mag je maximaal 3 mensen (onder de 13 jaar telt niet mee) ontvangen. Met oud- en nieuwjaar mag je maximaal 2 mensen ontvangen (onder de 13 jaar telt niet mee). Dit kan uiteraard alleen met de inachtneming van de basisregels. Hou bijvoorbeeld 1,5 meter afstand van je gasten. Iedereen moet zich ook tijdens de feestdagen aan de regels houden. Zelfs als je geen klachten hebt en als je een negatieve testuitslag hebt ontvangen. Een testuitslag is namelijk een momentopname. Het geeft alleen aan dat je op het moment van afname geen corona had. Daarna kun je weer besmettelijk voor anderen zijn. 

Tips om de feestdagen fijn en gezond te vieren tijdens de lockdown:

  • Doe ruim van tevoren boodschappen. Kies hiervoor een rustig moment en ga alleen naar de winkel. Of steun een lokale ondernemer en haal een feestmaal bij een restaurant in de buurt.
  • Vier de feestdagen thuis met maximaal 3 gasten (onder de 13 jaar telt niet mee). Kijk hierbij vooral naar wat wel kan en geniet van de kleine momenten. Wees creatief en gebruik digitale middelen om meer mensen te zien.
  • Heb jij of heeft een van je huisgenoten klachten? Ontvang dan geen bezoek en laat je testen. Vraag gasten met klachten weg te blijven.
  • Verdeel de gasten over meerdere dagen.
  • Ontvang je bezoek? Zet de meubels dan vast klaar op 1,5 meter; aan tafel en in de woonkamer.
  • Denk ook aan je medemens; geef tijdens de feestdagen wat extra warmte door. Stuur een kaartje, bel eens wat vaker met iemand die het moeilijk heeft of breng wat lekkers langs.

(Milde) Klachten? Laat je testen

Testen met (milde) klachten is nog steeds belangrijk, ook tijdens de lockdown. De GGD neemt meer testen af dan ooit en ook tijdens de feestdagen staan we voor je klaar via coronatest.nl of 0800-1202.

De GGD wenst je heel fijne en vooral gezonde dagen toe!