Jeugdverpleegkundigen van GGD Zaanstreek-Waterland kunnen vanaf 1 juli bij meer kwetsbare zwangeren thuis langsgaan. Dit noemen we een prenataal huisbezoek. Tot nu toe deden ze dit al een enkele keer. Maar in juni 2021 heeft de Tweede Kamer bepaald dat alle gemeenten een prenataal huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg aan zwangeren en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie moeten aanbieden. Voor de regio Zaanstreek-Waterland verzorgt GGD Zaanstreek-Waterland dit.

Voor wie

Zwangere vrouwen zijn tijdens hun zwangerschap in zorg bij een verloskundige of gynaecoloog. Daar kunnen ze al hun vragen over zwangerschap en bevallen stellen. Die kunnen ze ook stellen als ze een huisbezoek van kraamzorg krijgen.
Soms hebben ze andere vragen. Bijvoorbeeld als ze geldzorgen hebben of zich afvragen hoe ze hun kind kunnen opvoeden. Of als er problemen in de relatie of met familie zijn. Vragen waar de verloskundige of gynaecoloog niet mee kunnen helpen. Dan kan een jeugdverpleegkundige misschien wel helpen. Soms is het belangrijk om de thuissituatie in kaart te brengen. Of hebben vrouwen die hun eerste kind verwachten geen beeld bij hoe de zorg rondom hun kindje straks is georganiseerd. Deze vrouwen kunnen dan gebruik maken van een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige.

Aanmelden

De verloskundige, gynaecoloog of andere betrokken beroepsprofessional meldt deze vrouwen aan bij GGD Zaanstreek-Waterland. Het prenataal huisbezoek is bedoeld voor een klein percentage zwangere vrouwen; zwangeren die net dat extra steuntje in de rug,  stukje begeleiding of stukje uitleg over de Jeugdgezondheidszorg nodig hebben.

1 of meer gesprekken

Tijdens het huisbezoek bespreekt de zwangere met de jeugdverpleegkundige hoe het met haar en haar gezin gaat.  Ze kan dan haar vragen en zorgen vertellen. Het kan zijn dat 1 gesprek genoeg is, soms zijn er meer gesprekken nodig. Als de zwangere later nog vragen heeft, kan ze die ook nog aan de jeugdverpleegkundige stellen. De kennismaking met de Jeugdgezondheidszorg door middel van een intake huisbezoek, die normaal plaatsvindt als een kindje 2 weken oud is, wordt dan naar voren gehaald.
Is er meer hulp nodig? Dan helpt de jeugdverpleegkundige om goede hulp te vinden.