Op 6 februari vragen we op ‘Zero Tolerance Day’ wereldwijd aandacht voor de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV). VGV of meisjesbesnijdenis is het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de externe vrouwelijke geslachtsorganen en toebrengen van ander letsel aan deze organen zonder medische noodzaak.

Wereldwijd zijn ongeveer 200 miljoen vrouwen besneden. In Nederland wonen ruim 95.000 vrouwen die afkomstig zijn uit landen waar meisjesbesnijdenis voorkomt. Naar schatting is 43% van hen besneden, het grootste deel van hen komt uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en de Koerdische autonome regio in Irak.
In Nederland is het uitvoeren van VGV strafbaar, desondanks lopen meisjes ook hier een risico om besneden te worden.
De artsen en verpleegkundigen van de  Jeugdgezondheidszorg van de GGD bespreken met alle ouders uit landen waar VGV veel voorkomt het onderwerp VGV. Veilig Thuis doet onderzoek als het risico op uitvoeren van VGV groot is.
Heeft u een vermoeden dat VGV speelt bij een meisje in uw omgeving? Neem dan contact op met de jeugdarts van het consultatiebureau of vraag advies aan Veilig Thuis.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van Pharos.