Regels CJ(G) locaties

Voor onze medewerkers én cliënten gelden de algemene coronamaatregelen.
Daarnaast blijft het volgende belangrijk:

 • Controleer vooraf de gezondheidstoestand van het gezin bij face-to-face-contact.
 • Gebruik niet-medische mondkapjes en vraag je cliënt, als deze ouders dan13 jaar is, om dit ook te doen als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Zoals bij het meten, wegen, het prikken en het lichamelijk onderzoek. Wijk hier alleen gemotiveerd vanaf, op voorwaarde dat jijzelf en je cliënt hiermee akkoord gaan.
 • Gebruik ook de alternatieven voor face-to-face-contacten als gewenst: (beeld)bellen, buiten contact hebben, enzovoort.
 • Dit contact vindt alleen plaats als het kind en de ouder/verzorger die meekomt, geen verkoudheidsklachten, koorts (> 38,0 C) of benauwdheidsklachten hebben.
 • Kinderen met neusverkoudheidsklachten mogen komen, behalve:
  – als het kind ook koorts of andere coronaklachten heeft;
  – als het kind een huisgenoot is van iemand met corona;
  – als een huisgenoot van het kind naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. En er is nog geen negatieve testuitslag.
 • Schud geen handen. Was de handen voor en na elk contact. De GGD plant ruimer om de 1,5 meter afstand te kunnen handhaven.
 • Alleen een jeugdarts/jeugdverpleegkundige, die geen verkoudheidsklachten (of wel verkouden maar negatief getest), koorts (38,0 C) of benauwdheidsklachten heeft, voert het face-to-face contact uit.

1 begeleider mee

We krijgen veel vragen of afspraken van Jeugdgezondheid doorgaan nu er maatregelen zijn voor het coronavirus. Daarom zetten we hieronder even alles op een rijtje.
Wij vragen je  dringen om met 1 ouder/verzorger naar het inloopspreekuur en/of consultatiebureau te komen, zodat er niet teveel mensen in de wachtruimte zijn. Kom je toch met meer personen? Dan vragen we je om hen dan buiten de wachtruimte te laten wachten.

Hielprik en gehoortest

De hielprik en de gehoortest gaan door.

Vaccinaties en afspraken

We laten zoveel mogelijk afspraken weer doorgaan. In bepaalde situaties kan het zijn dat het contactmoment telefonisch gaat. De inentingen voor de kinderen gaan gewoon door. De vaccinaties blijven namelijk belangrijk om de bescherming voor de ziektes in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te houden. Na zo’n vaccinatie is uw kind niet extra bevattelijk voor andere infectieziektes, zoals het coronavirus. Het is belangrijk om inenting van het RVP op tijd te laten gebeuren. GGD Zaanstreek-Waterland doet haar best om dit ook nu zo goed mogelijk te doen.
De afspraak voor de 22-wekenprik voor aanstaande moeders gaat ook door.

Inloopspreekuur

Het inloopspreekuur gaat gewoon door. Alleen maak je hier nu wel van tevoren een afspraak voor. Je kunt hiervoor bellen naar 0299 -74 80 04 (regio Waterland) of 075 – 651 83 40 (Zaanstreek).

Opvoedspreekuur

Het opvoedspreekuur gaat door, maar dan telefonisch of via beeldbellen. De pedagogisch adviseur belt jou op de afgesproken tijd. We gaan flexibel om met de invulling van het spreekuur; we kunnen beeldbellen of met het gesprek verder gaan op een andere tijd (het kan ook ’s avonds) als er kinderen thuis zijn.

Opvoedvragen

Misschien loop je door de coronatijd tegen meer problemen of vragen aan? Weet dan dat je terecht kunt bij de ouderchat. Hier kun je op werkdagen van 8.30 tot en met 17.00 uur en op dinsdag en donderdag tot 20.30 uur met een jeugdverpleegkundige chatten.

Je kunt opvoedvragen ook stellen via de mail aan opvoedvragen@ggdzw.nl.

Vragen over corona?

Voor de actuele informatie over het coronavirus kun je het beste kijken op www.rijksoverheid.nl. Hier staan ook vragen en antwoorden. Heb je toch nog vragen over corona? Bel dan het landelijke informatienummer 0800-1351.