Vanaf dinsdag 2 januari staat het beeld ‘Stille Strijd’ twee weken lang (tot en met 15 januari) voor de Wilhelminasluis in Zaandam.

Het enorme beeld van een in elkaar gedoken jongere, met een afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang, is met zijn felle gele kleur niet te missen. De afmeting past bij de boodschap die de maker van het beeld wil uitdragen: doorbreek het taboe onder jongeren om te praten over depressie en suïcidale gedachten.

Wethouder Groothuismink: “Met het plaatsen van dit beeld hoop ik dat het gesprek over en met jongeren die kampen met depressie en suïcidale gedachten op gang komt. Ik vind het belangrijk dat we om hen heen gaan staan. Je bent niet alleen.”

Aantal zelfdodingen onder jongeren gestegen

Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren landelijk toegenomen. Met name onder jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Bij jongeren onder de 30 jaar is zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak.

Uit de gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 (16-25 jaar) blijkt dat in de regio Zaanstreek-Waterland 31% van de jongvolwassenen in 2022 wel eens tot heel vaak suïcidegedachten had. Dit cijfer was voor zowel Zaanstad als de regio gelijk.

Wethouder Onclin: “Ik maak me zorgen over deze cijfers en word daar ook heel verdrietig van. Ik hoop dat wij als gemeente en partners een rol kunnen vervullen om deze jongeren op een andere gedachte te brengen, maar over hoe we hen kunnen bereiken zou ik niet alleen met alle zorgpartners in gesprek willen, maar vooral ook met jongeren die deze gedachten hebben. Dus mijn uitnodiging is: reik uit! Naar mij of iemand anders waarvan je denkt dat ze je kunnen helpen.”

Praten over je gevoelens helpt

Team Suïcidepreventie van GGD Zaanstreek-Waterland, die het beeld samen met de gemeente naar Zaanstad heeft gehaald, kan het belang om erover te praten alleen maar beamen. Het team geeft hulp en advies aan inwoners die worstelen met suïcidale gedachten of een poging tot suïcide hebben gedaan. Ook ondersteunt zij nabestaanden van mensen die suïcide hebben gepleegd.

Helen Daniëls van GGD Team Suïcidepreventie: “Heb jij ooit wel eens aan iemand gevraagd: denk jij aan zelfmoord? Mensen denken vaak: laat ik het maar niet benoemen, want dan gebeurt het straks nog ook. Maar dat is een fabel. Juist het benoemen en delen kan soms het eenzame, wanhopige gevoel van iemand die opgesloten zit in zijn gedachten doorbreken. En een eerste stap zijn naar hulp.“

Samenkomst bij het beeld op 8 januari

Op 8 januari, van 13:00 tot 13:30 uur, organiseert de gemeente samen met Team Suïcidepreventie een samenkomst bij het beeld. Inwoners die hierbij aanwezig willen zijn, zijn van harte uitgenodigd.

Stille Strijd is een initiatief van kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House. Kijk voor informatie over dit kunstproject op www.stillestrijd.com.

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via 113 Zelfmoordpreventie of bel gratis 0800-0113.

In regio Zaanstreek-Waterland kun je ook terecht bij GGD Zaanstreek-Waterland/Team Suïcidepreventie via 075 651 8380 (van 9.00 tot 17.00 uur) of mabz@ggdzw.nl. Team suïcidepreventie is onderdeel van het Meldpunt & Advies Bijzondere Zorg (MABZ).