Op 24 juni gaf de minister van VWS een Red Alert af. Dealers verkopen momenteel zeer riskante MDMA in vloeibare vorm. De concentratie van de vloeistof is zó hoog, dat zelfs bij inname van 1ml of minder, iemand al een overdosering heeft en spoedeisende hulp nodig heeft. Volg de adviezen op om problemen te voorkomen.

Adviezen om problemen te voorkomen

Om te voorkomen dat iemand gezondheidsproblemen krijgt door vloeibare MDMA, volg deze adviezen op:

  • Heeft iemand vloeibare MDMA gebruikt en ervaart heftige effecten? Bel onmiddellijk 112. Probeer de persoon ondertussen zoveel mogelijk te kalmeren.
  • Koop en gebruik geen MDMA vloeistof, zeker niet als deze een oranje-bruine kleur heeft.
  • Wilt u toch vloeibare MDMA gebruiken, laat het gratis en anoniem testen bij de drugstestservice Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). DIMS is ondergebracht bij het Trimbos-instituut.
  • Download de Red Alert app om direct op de hoogte te blijven van extra riskante drugs en het verloop van lopende waarschuwingen.

Dit is MDMA

MDMA is de werkzame stof in ecstasy en wordt ook gebruikt in poedervorm. Het gebruik van MDMA is nooit zonder risico. Hoge doseringen MDMA kunnen leiden tot oververhitting. De lever, nieren of hart van de gebruiker kunnen hierdoor niet goed meer werken. De gebruiker kan hierdoor in ernstige gezondheidsproblemen komen en uiteindelijk zelfs overlijden.

Doseren van pure MDMA-vloeistof is lastig. Gebruik van MDMA is daardoor extra gevaarlijk. Onduidelijk is immers hoe sterk de vloeistof is. Zonder geavanceerde meetapparatuur is de kans groot om een hogere dosering in te nemen dan gewenst.

Meer informatie

Lees meer informatie over MDMA op: