Vanaf 1 maart kan iedereen die een uitnodiging ontvangt voor een vaccinatie ook online een afspraak maken. Dit kan via het burgerportaal – vaccineren. Dit is hetzelfde portaal als het maken van een online testafspraak, wat al langer mogelijk is.

Tot nu toe kon men alleen telefonisch een vaccinatieafspraak maken. De invoering van dit online portaal biedt mensen nu een extra mogelijkheid.  

Uitnodigingen voor de vaccinatie vallen verspreid op de deurmat. Om te voorkomen dat het callcenter overbelast wordt. Toch gebeurt het vaak dat het erg druk is, waardoor het callcenter niet altijd goed bereikbaar is. Het maken van online afspraken voorkomt lange wachttijden. En maakt het nog makkelijker om een afspraak te maken.

Veiligheid

Het maken van een online vaccinatieafspraak is veilig. Het delen van persoonsgegevens gebeurt niet via het portaal. Er zijn veiligheids- en toegankelijkheidsonderzoeken uitgevoerd zodat het portaal veilig, uitnodigend en begrijpelijk is. Wel wordt gebruik gemaakt van DigID ter controle om echt een afspraak te kunnen maken.  Zo werkt het ook bij het portaal voor testen. 

Afspraak alleen mogelijk met uitnodiging

In de uitnodigingsbrief wordt uitgelegd hoe u online een afspraak kunt maken.

Zonder uitnodiging is het niet mogelijk om een afspraak te maken. Wie een afspraak maakt zonder aan de beurt te zijn, krijgt geen vaccin. Mensen die toch proberen een afspraak te maken, maar nog niet aan de beurt zijn, krijgen een telefoontje of SMS. De afspraak wordt op die manier afgezegd. Daarnaast is er controle op de vaccinatielocatie. Aan de hand van ID wordt een leeftijdscontrole gedaan. Zorgmedewerkers moeten naast hun ID ook hun uitnodigingsbrief van de werkgever laten zien.