De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens. Lees de tips en voorkom dat u in de val van een oplichter loopt.

Inmiddels zijn in het land verschillende incidenten bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Zij hebben telefonisch geprobeerd persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen. In andere situaties gingen criminelen die zich voordeden als GGD-medewerkers onaangekondigd langs huizen voor een vaccinatie of voor de afname van een coronatest.

1. De GGD komt niet onaangekondigd aan de deur

De GGD komt nooit onaangekondigd bij u langs voor een coronatest. Ook benaderen wij u niet actief  voor het maken van een testafspraak. Heeft u geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met onze GGD.

2. De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak

Heeft u geen  klachten die passen bij het coronavirus? Dan neemt de GGD niet ‘spontaan’ contact met u op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan u wel bellen in het kader van bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker vragen of u klachten heeft. Als dat het geval is, is het belangrijk dat u zich laat testen. Heeft u geen afspraak gemaakt voor een test en komt er toch onaangekondigd iemand aan de deur? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met onze GGD ter controle.

3. De GGD vraagt niet om financiële gegevens

De GGD kan u wel bellen als onderdeel van een bron- en contactonderzoek. Wij zullen u echter nooit vragen om uw financiële gegevens.

4. Vertrouwt u het niet? Zeg dat dan.

Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen en zoek zelf het nummer op (voor onze GGD is dit 0900-2545454). Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media.

Het openlijk delen op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en wacht op uw uitslag, kan oplichters de mogelijkheid geven om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat u deelt.