Van 16 tot en met 22 november 2020 is de Week tegen Kindermishandeling met de campagne ‘Open je ogen voor kindermishandeling’. Een veilig thuis is voor veel kinderen niet vanzelfsprekend. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 119.000* kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat is gemiddeld 1 kind per klas. Elk jaar sterven naar schatting nog steeds tientallen kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling**. Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk dat iedereen de ogen opent en in actie komt.

Week tegen Kindermishandeling

In deze week wordt, verspreid door het land, op verschillende manieren aandacht gevraagd voor kindermishandeling. ‘Open je ogen voor kindermishandeling’ vraagt aandacht voor het nog steeds veel te hoge aantal kinderen dat opgroeit in een onveilige gezinssituatie. De focus ligt in deze campagne op de rol van omstanders.

Kindermishandeling gaat ons allemaal aan. Het goede nieuws is dat je er altijd íets aan kunt doen, ook als je twijfelt. Bekende Nederlanders zoals cabaretière Karin Bloemen, acteur Jim Bakkum, youtuber Nienke Plas en influencers Lady Lemonade en CityMom steunen deze campagne actief door op hun social media een post over deze campagne te delen waarbij zij hun ogen openen.

Open je ogen voor kindermishandeling

Blauwe plekken, een slecht gebit of onverzorgd uiterlijk, een kind dat ineens veel stiller is of juist heel onrustig. Het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn. Heel vaak is het niet zo zichtbaar.

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vraagt Veilig Thuis aandacht voor tekens van kindermishandeling en om in actie te komen. Wat zie je? Wat voel je? Wat is er veranderd? Het is soms lastig te bepalen wat er aan de hand is. En of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is belangrijk om iets te doen en advies te vragen, want vaak ziet mensen het goed.

Bel gratis en anoniem met Veilig Thuis via 0800 2000 of chat via www.veiligthuiszw.nl. Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl is nog meer informatie te vinden over wat iemand zelf kan doen.

Als je belt krijg je een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn. Die luistert aandachtig naar je verhaal. Deze medewerker zet alles met je op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Je kunt ook chatten via de website

Over Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland

Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland is het advies- en meldpunt kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling in de regio Zaanstreek-Waterland. Het is één van de 26 Veilig Thuis organisaties in Nederland. Iedereen kan hier terecht voor advies, ondersteuning en het melden van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling.

Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland; ook als beroepskracht. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap. www.veiligthuiszw.nl | 0800-2000 (gratis).

*

www.huiselijkgeweld.nl/dossiers/kindermishandeling

**

https://assets.ncj.nl/docs/c72e55a4-e045-4e25-a390-0dff5613751b.pdf

https://www.dekinderombudsman.nl/ik-heb-een-vraag-over/kindermishandeling

https://www.om.nl/onderwerpen/kindermishandeling