Door het coronavirus gold afgelopen jaren rondom de jaarwisseling een tijdelijk vuurwerkverbod. Dit verbod ging over het ‘oudejaarsvuurwerk’ (categorie F2). Sinds 2 januari 2022 gelden landelijk de standaard vuurwerkregels weer. Maar personen mogen niet al het vuurwerk zomaar afsteken. En in sommige gemeentes geldt er nog wel een vuurwerkverbod of zijn er vuurwerkvrije gebieden. Bekijk daarom eerst de website van uw gemeente als u vuurwerk wilt afsteken. Mag het wel en wilt u graag vuurwerk afsteken met uw kinderen? Hieronder leest u tips voor jullie veiligheid. Ga hierover ook in gesprek met uw kind dat zelf vuurwerk af wil steken met vrienden. Voorkomen is toch beter dan genezen!

Vuurwerkslachtoffers

45% van de vuurwerkslachtoffers is jonger dan 15 jaar. De meeste verwondingen zijn aan het hoofd en de handen. Veel vuurwerkongelukken gebeuren doordat mensen het vuurwerk niet op de goede manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken.

Jonge kinderen

Vuurwerk is niet voor jonge kinderen. Ook sterretjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 5 jaar. De temperatuur van een sterretje kan namelijk hoog oplopen, ‘koud vuur’ bestaat niet. Laat kinderen boven de 5 jaar alleen sterretjes afsteken onder toezicht van een volwassene. Denk aan de veiligheid van uw kind(eren)! Kijken naar het vuurwerk kan het beste binnen achter het raam. Dit is het veiligst.

Voorbereiding

Vuurwerk kopen

Vanaf welke leeftijd uw kind vuurwerk mag kopen, hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking staat de minimale leeftijd voor het vuurwerk. Dit gaat in categorieën:

 • Categorie F1: 12 jaar
 • Categorie F2: 16 jaar
 • Categorie F3: sinds 2020 mogen alleen beroepskrachten dit vuurwerk afsteken.

Geen kinderspel

Vuurwerk in de categorie F1 wordt ook wel eens ‘kindervuurwerk’ genoemd. Maar de term ‘kindervuurwerk’ is volgens Martin Baartmans, kinderarts bij het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis zeer misleidend. Het lijkt alsof er mee gespeeld kan worden. Maar F1 vuurwerk, zoals grondbloemen, tolletjes en sterretjes, is niet zo onschuldig als het lijkt en kan ernstige brandwonden veroorzaken.

Illegaal vuurwerk

Koop geen illegaal vuurwerk. Vuurwerk dat je op de onofficiële verkooppunten en buiten de vastgestelde verkoopdagen (29, 30 en 31 december) kunt kopen, is over het algemeen verboden. Leg uw kind uit dat illegaal vuurwerk niet getest is. Er is bijvoorbeeld niet gekeken naar vuurwerk dat niet af wil gaan of dat niet goed volgens de aanwijzingen afgaat. Denk hierbij aan een lont die te snel brandt, zodat uw kind niet op tijd weg kan komen.
Illegaal vuurwerk bevat ook vaak teveel kruit. Dit zorgt voor heel harde knallen die kunnen leiden tot blijvende gehoorbeschadiging bij uw kind.
Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn lawinepijlen, strijkers, mortierbommen, Chinese rollen, Cobra’s en Romeinse Kaars.

Maak nooit zelf vuurwerk

Leg uw kind uit dat experimenteren met vuurwerk erg gevaarlijk is. Zelfgemaakt vuurwerk ontploft vaak onverwacht. Maak ook gekocht vuurwerk niet aan elkaar vast en haal het niet uit elkaar.

Vuurwerk bewaren

Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van jonge kinderen. Laat uw kind nooit vuurwerk in broek- of jaszak bewaren.

Lees de instructie

Lees de afsteekinstructie van tevoren. Zo weet u ruim op tijd hoe u het vuurwerk veilig af kunt steken en kunt u zich ook goed voorbereiden.

Bereid u goed voor

Steek het vuurwerk op de juiste manier af. Zorg bijvoorbeeld dat u iets hebt om vuurpijlen in te zetten of om vuurwerkpotten stabiel neer te zetten.

Tijdens het afsteken

Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.

 • Steek vuurwerk altijd buiten af.
 • Zorg dat uw kind geen brandbare kleding of capuchon draagt (en uzelf ook niet).
 • Stop de broek in de schoenen of over de laarzen. Zo kan er geen vuurwerk in de kleding komen.
 • Laat uw kind een veiligheidsbril opzetten en doe dit zelf ook. Zo bent u er zeker van dat er geen vuurwerk in jullie ogen komt.
 • Gebruik oordoppen om het gehoor van uw kind en uzelf te beschermen.
 • Zet siervuurwerk altijd stevig en stabiel neer op een vlakke ondergrond (niet op de stoeprand!).
 • Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Bijna alle vuurpijlenpakketten hebben tegenwoordig een pvc buis erbij.
 • Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen 2 stenen of gebruik een vuurwerkklem.
 • Let op omstanders (mensen en dieren).
 • Let op de windrichting en mogelijke bomen.
 • Houd vuurwerk buiten het bereik van (jonge) kinderen.
 • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont.
 • Neem voldoende afstand: minstens 8 meter.
 • Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
 • Steek geen vuurwerk in uw hand af. Dat is erg gevaarlijk, je weet nooit wanneer het vuurwerk zal ontploffen en waar het precies terecht zal komen.
 • Gaat het toch mis: koel de wond dan zo snel mogelijk 10 minuten onder de kraan met lauwwarm. Zo voorkom je dat een brandwond nog dieper wordt. Ga daarna naar een arts.

Na het afsteken

Vuurwerkafval onschadelijk maken

Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of er een emmer water over te gooien. Ruim het afval, nadat u het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. U kunt het gewoon bij het huisvuil doen.

Steek vuurwerk nooit opnieuw aan

Steek vuurwerk, dat niet is afgegaan, nooit opnieuw aan. De lont kan al zo ver zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een tweede poging meteen ontploft. Met alle gevolgen van dien…

Lees meer informatie over veilig vuurwerk afsteken op de website van de politie.

Wij wensen jullie een gezellige en veilige oudejaarsavond!

Bronnen: VeiligheidNL, Politie