‘Zet je alcoholgebruik op pauze!’  Dat is het motto van de ‘IkPas’-actie om mensen te motiveren in de maand januari geen alcohol te drinken. Alcohol drinken is voor velen een gewoonte. GGD Zaanstreek-Waterland en Brijder ondersteunen de landelijke actie ‘IkPas’. Doorbreek ook je gewoonte en meld je nu aan.

Doorbreek de gewoonte

Veel deelnemers van vorige edities gaven aan onbewust een patroon te hebben aangenomen. Eén of meer glazen alcohol per dag drinken was vanzelfsprekend. Door bewust een keuze te maken om wel of niet te drinken, doorbraken zij dit patroon. Alcohol was niet meer vanzelfsprekend. Ook ervoer een groot deel van de deelnemers positieve lichamelijke veranderingen: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

Daarom IkPas

Acht op de 10 Nederlanders drinkt regelmatig alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de weekdagen. Bij veel gelegenheden is alcohol drinken gewoon: voor of tijdens het eten, voor het slapen gaan, na afloop van congressen, bij de vrijdagmiddagborrel of voor de buis tijdens voetbal. De 30 dagen zonder alcoholactie ontstond om mensen te stimuleren bewuster te kiezen voor wel of niet drinken. En om een goed voorbeeld te geven aan de jeugd (de NIX18-generatie). Met IkPas tonen we hen dat het ook gezellig is zonder alcohol. Immers: zien drinken doet drinken!

De benaming IkPas is positief. Je hebt een kort en krachtig antwoord in situaties waarin iemand je alcohol aanbiedt. Net zoals “Ik ben de BOB” wanneer je als chauffeur geen alcohol drinkt.

Meld je nu aan

Meld je hier aan voor IkPas. In januari ontvang je enkele berichten met informatie en tips om het vol te houden. En je krijgt een IkPas-coach. Lees meer informatie op: www.ikpas.nl/.