Slaap lekker: tips voor ouders

Zondag 17 maart is de internationale dag van de slaap. Slaap is belangrijk voor de gezondheid en welzijn van iedereen. Voor kinderen is voldoende slaap extra belangrijk. In Zaanstreek-Waterland slaapt 85% van de 0- tot 4-jarigen vaak of (bijna) altijd goed. 93% van de 4- tot 8-jarigen slaapt vaak of (bijna) altijd goed en 95% van de 8- tot 12-jarigen. (Bron: Kindmonitor) Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 blijkt dat 20% van de jongeren in onze regio slecht slaapt. 57% van de jongeren voelde zich slaperig of moe overdag.

Slaap heeft direct invloed op de groei van het lichaam en de hersens. Als kinderen niet voldoende slapen kan een groeiachterstand het gevolg zijn. Daarnaast is slaap belangrijk voor het welzijn van kind én de ouders. Als je genoeg slaapt (dit is voor iedereen anders), heb je meer ruimte en energie om je goed te ontwikkelen.

Jonge kinderen

Ouders van jonge kinderen hebben regelmatig vragen over slaap. In dit filmpje geeft Fiona handige tips over slapen en slaapproblemen bij peuters. Wist u dat ouders al hun vragen online kunnen stellen via de ouderchat?

Daarnaast kunnen ouders altijd een afspraak maken voor het Opvoedspreekuur. Dan biedt een pedagoog van de GGD ouders een luisterend oor, ondersteuning en coaching waar dat nodig is. Ouders kunnen een afspraak maken via: www.opvoedspreekuur.nl

Het Cursusbureau organiseert themabijeenkomsten en cursussen over slapen voor ouders van jonge kinderen.

Jongeren

Piekeren, laat slapen door huiswerk en mediagebruik zijn de belangrijkste oorzaken dat jongeren tekort slapen. Het heeft niet alleen invloed op hun leerprestaties, maar ook op hun mentale gezondheid. Maar hoe kunnen ouders dat helpen oplossen? Met slaaptips van jongeren zelf én een uitdagende SlaapChallenge: recharge yourself!