18 maart is de internationale dag van de slaap. Slaap is essentieel voor de gezondheid en welzijn van iedereen. Voor kinderen is voldoende slaap extra belangrijk. Slaap heeft invloed op de groei van het lichaam, de hersens én het gedrag. Als kinderen niet voldoende slapen kan een groeiachterstand het gevolg zijn. Daarnaast is slaap belangrijk voor het welzijn van kind én de ouders. Als je genoeg slaapt (dit is voor iedereen anders), heb je meer ruimte en energie om je goed te ontwikkelen.

Een paar cijfers uit Zaanstreek-Waterland:

  • 85% van de 0- tot 4-jarigen slaapt vaak of (bijna) altijd goed,
  • 93% van de 4- tot 8-jarigen slaapt vaak of (bijna) altijd goed,
  • 95% van de 8- tot 12-jarigen slaapt vaak of (bijna) altijd goed,
  • 42,7% van alle jongeren slaapt te kort.

Ouders van jonge kinderen hebben vaak vragen over slapen. In dit filmpje geeft Fiona handige tips over slapen en slaapproblemen bij peuters.
Onderzoeker Monique L’Hoir weet alles over slaap: “Een kind dat te weinig slaapt wordt niet moe, dat wordt lastig.”, vertelt ze aan JOGG-ambassadeur Samira in dit filmpje. Aan het eind deelt Monique een aantal tips om goed te kunnen slapen. Meer slaaptips voor ouders vindt u hier.

Wist u dat ouders hun vragen over slapen kunnen stellen via de ouderchat? Ze kunnen hier van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur en op maandag, dinsdag en donderdag ook ’s avonds tot 20.30 uur chatten met een jeugdverpleegkundige. Daarnaast kunnen ouders altijd een afspraak maken voor het opvoedspreekuur. Tijdens dit spreekuur kijkt een pedagoog met ouders mee en biedt een luisterend oor, ondersteuning en coaching waar nodig. Ouders kunnen een afspraak maken via: www.opvoedspreekuur.nl.