Stoptober begint weer: een maand lang niet roken. Op woensdag 29 september vond de regionale aftrap van Stoptober 2021 plaats bij Speeltuin Monnickendam in gemeente Waterland. Burgemeester Marian van der Weele van Waterland en wethouder Harry Rotgans van Purmerend gaven symbolisch een trap tegen de Stoptoberbal. Dit deden ze samen met Ferdinand Strijthagen, Directeur Publieke Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland.

Stoptober is een landelijke campagne om rokers in de maand oktober te laten stoppen met roken. De stopperiode van 28 dagen is overzichtelijk én effectief. Dat maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. In Nederland rookt 20% van de volwassenen, ook in Zaanstreek-Waterland is dit nog één op de vijf volwassenen. Hoewel het aantal rokers met de jaren afneemt, valt er nog veel gezondheidswinst te behalen. Daarom organiseert GGD Zaanstreek-Waterland elk jaar de regionale Stoptober aftrap. Hét startsignaal voor alle inwoners van de regio om te stoppen met roken. Wil je meedoen, dan kun je je aanmelden via www.stoptober.nl.

Dit jaar was de aftrap bij Speeltuin Monnickendam. En niet zomaar, als rookvrije speeltuin geven zij het goede voorbeeld. “Wij vinden dat je niet moet roken op een plek die speciaal bedoeld is voor kinderen” vertelt penningmeester Steven de Kreek. “Daarom hebben we tijdens de opknapbeurt in 2018 de hele speeltuin rookvrij gemaakt door het ophangen van rookvrij bordjes van de Rookvrije Generatie” vult voorzitter Els Jansen-Gutter aan. “Kinderen kunnen hier rookvrij spelen terwijl ouders genieten van een kopje koffie in de schone buitenlucht”.

Zo ziet de gemeente Waterland het graag. Daarom maakt de gemeente vanuit het lokale preventieakkoord alle speelplekken één voor één rookvrij. En helpen zij sportverenigingen op weg naar rookvrij. Zo beschermt de gemeente opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Want elk kind heeft recht op een rookvrije omgeving.

Burgemeester Van der Weele van gemeente Waterland benadrukt daarbij: “Het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan stoppen met roken. En vooral te vragen waarom mensen roken. Op die manier kunnen we rokers helpen op te stoppen”. Ferdinand Strijthagen, Directeur Publieke Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland vult aan: “Stoptober creëert daarvoor een mooi moment. Gezamenlijk stoppen met roken werkt echt. En daarmee draag je ook bij aan een rookvrije omgeving, waar kinderen niet in de verleiding komen om te roken. Dat is we in Zaanstreek-Waterland voor gaan.”

Wethouder Harry Rotgans van Purmerend weet zelf hoe moeilijk het is om te stoppen met roken.  Maar de voordelen wegen vele malen zwaarder. “Ik geef mijn eigen kinderen vaak de boodschap mee om niet te gaan roken. Het is zo slecht voor je gezondheid én die van de mensen om heen. En bedenk ook, ieder persoon die stopt met roken dient als voorbeeld voor een ander om niet in de verleiding te komen om te beginnen met roken”. Want zien roken, doet roken. “Daarom stimuleren we ook dit jaar weer alle rokers in Zaanstreek-Waterland om mee te doen aan Stoptober. Voor jezelf én de mensen om je heen” sluit Ferdinand Strijthagen af.

Aanmelden voor Stoptober kan via de website www.stoptober.nl. Ook kun je de gratis Stoptober-app downloaden. De app geeft dagelijks tips voor moeilijke momenten en je kunt ervaring uitwisselen met andere deelnemers. Stoptober is ook te volgen op Facebook, Twitter, Instagram.