Er is een toenemende vraag naar meningokokkenvaccinaties voor de typen A, C, W en Y bij groepen die niet vallen onder het Rijkvaccinatieprogramma. Dit komt onder meer door recente media-aandacht voor de meningokokkenziekte. Het risico op het oplopen van een meningokokkeninfectie is echter nog altijd zeer klein. Het meningokokkenvaccin is beschikbaar voor de groepen die in het Rijksvaccinatieprogramma vallen.

Aanpassing Rijksvaccinatieprogramma na stijging ziektegevallen

In 2017 heeft de minister besloten het Rijksvaccinatieprogramma aan te passen, omdat een stijging te zien is in het aantal ziektegevallen met meningokokken type W. De aanpassing van het programma houdt in, dat sinds 1 mei 2018 alle baby’s van 14 maanden een vaccinatie krijgen aangeboden die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Tot die tijd was dit alleen een vaccinatie tegen meningokokken type C. Ook alle kinderen, die vanaf 1 mei 2018 14 jaar worden, ontvangen een uitnodiging voor de aangepaste vaccinatie. Om te zorgen dat landelijk voldoende vaccins beschikbaar zijn voor deze jongeren, vindt een door het RIVM landelijk gecoördineerde vaccinatieronde plaats in november voor jongeren die 14 worden tussen 1 mei en 31 december 2018. Met de hiervoor genoemde maatregelen wil de minister de toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen.

Vaccinatie voor anderen dan de hierboven genoemden is vanwege beperkte beschikbaarheid van het vaccin niet mogelijk.

Heeft u vragen over meningokokkenvaccinaties, dan kunt u telefonisch contact opnemen met infectieziektebestrijding, van ma t/m vrij van 08.30 uur tot 17.00 uur via tel. 075-6518317 of 075-6518316.

Voor meer informatie kunt u de website van het RIVM raadplegen.