Er is al veel aandacht in de landelijke media geweest voor de mazelenuitbraak in een aantal Europese landen. In Oekraïne en Roemenië zijn de grootste uitbraken. Daarnaast zijn er lokale uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Er zijn kleinere uitbraken in meerdere Europese landen, onder andere in de orthodox Joodse gemeenschap in Londen.
In de Verenigde Staten is op dit moment een mazelenuitbraak in de orthodox Joodse gemeenschap in New York. Deze uitbraak is gerelateerd aan een uitbraak onder dezelfde groepen in Israël en Londen. Ook in Venezuela, Brazilië, Colombia en Guyana heerst de ziekte in bepaalde gebieden.

Op basis van deze ontwikkelingen heeft het RIVM de vaccinatieadviezen voor mensen die reizen naar deze gebieden aangepast:

  1. Er is een nieuwe BMR-0 landenlijst die is afgestemd met de LCR. Bij reizen naar landen waar mazelen endemisch is en landen waar grote, langdurige uitbraken voorkomen wordt geadviseerd om kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden te vaccineren.
  2. Bij reizen naar Europese landen met lokale mazelenuitbraken en verblijf bij lokale bevolking kan een vervroegde BMR-0 vaccinatie overwogen worden. Bij gewone vakantiereizen en bij verblijf op camping of in hotel of resort is vervroegde mazelenvaccinatie niet nodig.
  3. Bij reizen naar New York en verblijf in gebieden/wijken waar mazelen heerst, kan vervroegde vaccinatie worden overwogen. Bij verblijf bij Joods orthodoxe families wordt vaccinatie vanaf 6 maanden geadviseerd. Er wordt geadviseerd om een bewijs van vaccinatie mee te nemen bij verblijf in wijken waar vaccinatie verplicht is. Informatie over de gebieden met vaccinatieplicht zijn te vinden op de website van de CDC en lokale gezondheidsautoriteiten van New York.

Patiënten die naar een van deze landen gaan met een kindje tussen de 6 en 14 maanden oud kkunt u verwijzen naar het consultatiebureau voor een vaccinatie.

Kijk hier voor nieuwsbrief RIVM over mazelen