In het NOS journaal van zondag 14 februari is het beeld ontstaan dat mensen ook zonder afspraak terecht kunnen voor vaccinatie. Dat is niet zo. Alleen mensen met een uitnodigingsbrief kunnen een afspraak maken. Wij plannen geen afspraken in voor die mensen die geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen. Het heeft dus geen zin om te bellen als u nog niet aan de beurt bent voor vaccinatie.

Wij merken dat het callcenter veel gebeld wordt door mensen die nog niet aan de beurt zijn voor vaccinatie, maar wel graag gevaccineerd willen worden. Wij begrijpen dat mensen zich graag willen laten vaccineren. Toch plannen wij deze mensen niet in. Omdat er landelijk te weinig vaccins beschikbaar zijn om iedereen tegelijk te vaccineren, is er landelijk een volgorde gemaakt. Dat betekent dat alleen de mensen die aan de beurt zijn, in aanmerking komen voor een vaccin. 

Om er zeker van te zijn dat alleen mensen gevaccineerd worden die aan de beurt zijn, wordt iedereen met een afspraak gecontroleerd. Op locatie moet u uw ID-bewijs laten zien en uw uitnodigingsbrief overhandigen. 

De mevrouw uit het NOS item werkt binnen een zorginstelling. Zij heeft zich als zorgmedewerkster aangemeld voor een vaccin op basis van een telefoonnummer dat verstrekt is door haar werkgever. In het item van de NOS is ook te zien dat medewerkers van de vaccinatielocatie gevaccineerd worden als er vaccins over zijn. Dat is in lijn met de landelijke afspraak ‘mensen die vaccineren, mogen zichzelf ook vaccineren’.