Update 19 maart: GGD-en hervatten vaccineren met AstraZeneca

Het ministerie van VWS heeft de tijdelijke pauze van het vaccineren met AstraZeneca beëindigd. Dit na advies van het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CGB die hebben aangegeven dat de pauze niet langer nodig is. De GGD’en gaan daarom AstraZeneca weer gebruiken.

De 43.000 zorgmedewerkers waarvan de afspraak is afgezegd vanwege de pauzering kunnen vanaf komend weekend een nieuwe afspraak maken. Deze medewerkers krijgen gedurende het weekend een SMS waarin ze worden uitgenodigd om contact op te nemen. Het vaccineren met AstraZeneca zal vanaf komende woensdag 24 maart worden hervat.

EMA heeft gisteren bevestigd dat het vaccin van AstraZeneca veilig en effectief is, en dat de voordelen in de vorm van bescherming tegen het coronavirus vele malen groter zijn dan de risico’s. EMA stelt dat er ten aanzien van meldingen uit andere Europese landen over ernstige, zeer zeldzame verschijnselen van stolselvorming in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, een mogelijke link is met het vaccin. De kans dat mensen hierdoor getroffen worden is echter ‘extreem klein’, aldus EMA. Naar aanleiding van de bevindingen van EMA wordt de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin aangepast.

Q: Waarom wordt niet per direct begonnen met vaccineren met AstraZeneca?

Alle afgezegde afspraken moeten opnieuw worden ingepland. De zorgmedewerkers wiens afspraak is afgezegd worden vanaf dit weekend per sms geïnformeerd. Om de herstart ordelijk te laten verlopen en omdat locaties weer in gereedheid moeten worden gebracht kan er vanaf woensdag 24 maart weer worden gevaccineerd.

Q: Waarom moeten de medewerkers nu weer opnieuw een afspraak maken?

Er was geen andere mogelijkheid dan alle afspraken tot 28 maart af te zeggen. Nieuwe afspraken maken was niet mogelijk omdat onduidelijk was wanneer de vaccinaties alsnog konden gaan plaatsvinden. Nu duidelijk is dat AstraZeneca weer gebruikt kan worden, is het opnieuw inplannen mogelijk.

Q: Waarom worden de zorgmedewerkers niet gebeld om een nieuwe afspraak te maken?

Daarvoor zouden de callcentrum medewerkers in het bezit moeten zijn van de BSN nummers van de medewerkers. Om privacy redenen hebben de call centrum medewerkers deze niet. Daarom is het alleen mogelijk dat afspraken gemaakt worden als iemand belt.

Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd

Het ministerie van Volksgezondheids, Welzijn en Sport (VWS) heeft op zondag 14 maart besloten dat het vaccin AstraZeneca tot en met 28 maart niet kan worden gebruikt. Dit besluit is op basis van nieuwe informatie van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot stand gekomen.

Dit betekent dat de GGD’en per direct het gebruik van dit vaccin pauzeren. De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.
Bekijk het overzicht van vragen en antwoorden.

De GGD’en gebruikten AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Alle vaccinatieafspraken die tot en met 28 maart zijn gemaakt voor het AstraZeneca-vaccin worden telefonisch en per sms afgezegd. Ook zal het voorlopig niet mogelijk zijn om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken. In afwachting van nadere berichtgeving van het ministerie van VWS hopen wij u z.s.m. te kunnen informeren.

Meer informatie over dit besluit kunt u lezen op: coronavaccinatie.nl.