Prinses Laurentien opent 20 januari De Nationale Voorleesdagen. Zij doet dit in het AVROTROS-programma Zin in Zappelin op NPO3 met het voorleesontbijtDat is het begin van deze (door de lockdown) bijzondere Nationale Voorleesdagen.

Ook dit jaar lezen veel bekende én onbekende Nederlanders (online) voor aan peuters en kleuters. Zij doen dit om te laten zien hoe belangrijk voorlezen is.
Het gaat om het voorlezen aan kinderen van 0 tot en met 6 jaar. Kinderen die zelf nog niet kunnen lezen of die net het lezen hebben geleerd.
De actie onderstreept de voordelen van het (voor)lezen, bijvoorbeeld het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Voorlezen maakt je leuker!

In deze tijd is voorlezen belangrijker dan ooit. Voorlezen is een fijn moment om de tijd thuis samen door te brengen. Het maakt ook nog eens de band tussen ouder en kind sterker.
Daarom roept de GGD alle ouders van Zaanstreek-Waterland met jonge kinderen op om dit jaar thuis voor te lezen. Of om de aflevering van Zin in Zappelin op woensdag 20 januari 2021 om 07.05 uur te zien bij AVROTROS op NPO 3 samen te kijken. De herhaling is om 12.00 uur.

Prentenboek van het Jaar

Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen is Prentenboek van het Jaar 2021. Het is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

De GGD organiseert tijdens de voorleesdagen:

  • Logopedisten van de GGD organiseren op donderdag 28 januari samen met de Bieb voor de Zaanstreek de bijeenkomst ‘Zwanger: taal en voorlezen’. In de online bijeenkomst praten we over taalontwikkeling en waarom voorlezen belangrijk is. De bijeenkomst is voor zwangere vrouwen en partners. Opgeven via: debieb.nl/zwanger
  • Wilt u een (online) bijeenkomst door een van de logopedisten van de GGD voor uw peuterspeelzaal? Bijvoorbeeld de bijeenkomst ‘Voorlezen, leuk en goed!’ over taalontwikkeling en voorlezen. Vraag hem nu vast aan.

Neem voor meer informatie over of aanvragen van de activiteiten contact op met Astrid Roest, aroest@ggdzw.nl.

 Waarom voorlezen?

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. Het betekent speciaal aandacht hebben voor een kind. Het is gezellig, kinderen luisteren graag naar uw stem, ze worden rustig. Zo wennen ze al jong aan het fijne voorleesritueel.
Veel mensen denken dat voorlezen aan baby’s zinloos is. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die u voorleest op vijftien maanden een voorsprong hebben in hun taalontwikkeling!
De voordelen: u maakt een omgeving waarin kinderen zich veilig voelen. Ook biedt u zo kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen op alle gebieden.
Kinderen vinden het leuk als u boekjes herhaalt, ze doen u na, kennen de woorden. Vooral voor taalzwakkere kinderen is dat belangrijk.

Meer informatie over voorlezen