Na advies van de Gezondheidsraad heeft minister Hugo de Jonge op 6 juli besloten (lees hier) dat mensen die 1 prik met AstraZeneca hebben gehad, kunnen kiezen voor een 2e vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Ook mensen die de eerste AstraZeneca prik niet bij de GGD kregen, kunnen nu bij de GGD een afspraak maken.

Vanaf morgen 10.00 uur kunnen mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren een afspraak bij de GGD maken. Ze kunnen hiervoor bellen met nummer 0800 – 7070. In de dagen daarna kunnen ook mensen uit andere geboortejaren hiervoor een afspraak maken. Als er voldoende ruimte in het call centrum ontstaat, is het mogelijk dat leeftijdsgroepen eerder een uitnodiging krijgen.

De planning is nu:

  • Vrijdag 16 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1956 of eerder
  • Zaterdag 17 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1957
  • Maandag 19 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1958
  • Dinsdag 20 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1959
  • Woensdag 21 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1960
  • Donderdag 22 juli, vanaf 10 uur: 18 jaar of ouder

Een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer biedt een uitkomst aan mensen die na hun eerste vaccinatie AstraZeneca tot de groep met hoog medisch risico zijn gaan behoren. En ook vrouwen die na een eerste AstraZeneca-prik zwanger zijn geworden.

Mensen die na een eerste vaccinatie met AstraZeneca de heel zeldzame, maar ernstige bijwerking van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (TTS) of systemisch capillairleksyndroom hebben gehad, wordt afgeraden een tweede vaccinatie te halen. Zij kunnen ook geen nieuwe afspraak maken. Dit geldt ook voor mensen die een ernstige allergische of anafylactische reactie hebben gehad na de eerste vaccinatie.

Heeft u nog een tweede AstraZenicavaccinatie heeft staan bij de huisarts en wilt u deze niet? Geef dit dan met een e-mail door aan uw huisarts. Om een QR-code te krijgen in de CoronaCheck-App moeten beide vaccinaties geregistreerd staan.