Ruud is dagcoördinator bij de teststraat in Purmerend. Hij vertelt over zijn werk bij GGD Zaanstreek-Waterland.

“De tranen stonden in haar ogen van blijdschap. Ze zag er erg tegenop en was zó opgelucht dat de test goed ging.” Ruud denkt terug aan die werkdag. Een jaar geleden had hij niet kunnen bedenken ooit een autistische dame te begeleiden bij een coronatest.
“Ter plekke kreeg ik instructies van haar. Samen met mijn collega lukte het om mevrouw gerust te stellen en een geslaagde test af te nemen. Anders dan stoer en dapper kan ik haar niet noemen.”

Als dagcoördinator van de teststraat in Purmerend startte Ruud vorig jaar oktober. De tweede golf was ingezet. Op hoogtijdagen testten er zo’n 600 mensen per dag.
“Ik gedij heel goed in een drukke en hectische omgeving. Pionieren en samen iets opbouwen doe ik het liefst. Structuur, efficiëntie en werkplezier – daar ligt mijn focus op. We gaan er elke dag voor met het team.”
Het is een komen en gaan van burgers bij de teststraten, ieder met een eigen verhaal tijdens deze corona-crisis. “Vergeet niet dat veel mensen zich hondsberoerd of gestrest voelen wanneer zij onze locatie binnenrijden. We weten niet hoe het deze mensen daarna vergaat. Het grijpt je aan als een zelfstandig wonend echtpaar van 90-plus hun zorgen deelt. Over het testen, maar ook over de pandemie die wereld overneemt.
Kindjes, en vooral hun ouders, die vol spanning het raampje van de auto openen. Gelukkig rijden de meesten met een tevreden gevoel weg omdat het hartstikke meevalt. Ik zie met eigen ogen hoe geduldig te testers handelen. Inmiddels durf ik best te zeggen dat ik trots ben op mijn team en dat ik deel mag uitmaken van de bestrijding tegen corona. Ik ben er zeven dagen per week mee bezig – ook al werk ik er vijf.”

Tot de zomer van 2020 werkte Ruud als manager bij een horeca groothandel. “Alle bezorging naar restaurants en hotels lag op z’n gat. Ik ben door corona mijn baan verloren, maar ik heb er een prachtige ervaring bij.”

‘Samen tegen corona, samen voor elkaar’
We willen met z’n allen maar één ding: zo snel mogelijk van corona af. Ruim 30.000 GGD-ers werken elke dag met hart en ziel aan het testen, traceren en vaccineren van miljoenen mensen in Nederland. Een ongekende operatie. Duizenden mensen laten zich dagelijks testen en gelukkig is een groot deel van Nederland al gevaccineerd. Maar we zijn er nog niet. We zetten nog steeds alles op alles om weer terug te kunnen naar normaal. Dat doen we met elkaar en voor elkaar.