Bij gevonden kadavers in het Wormer- en Jisperveld in Wormerland is vogelgriep vastgesteld. Sinds november komt vogelgriep binnen Nederland voor en wordt met regelmaat op nieuwe plekken in het land vastgesteld.

Vogelgriep, ook wel vogelpest of Aviaire influenza genoemd, is een virusziekte die zeer besmettelijk kan zijn voor pluimvee (zoals kippen, eenden en kalkoenen) en andere vogelsoorten (ganzen, zwanen en duiven). Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood.

Het risico dat mensen vogelgriep krijgen is heel klein. Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren lopen een heel klein risico op het krijgen van vogelgriep. Vogels kunnen erg ziek worden van vogelgriep en overlijden.

Dode wilde (water)vogels gevonden?

  • Het vinden van meerdere dode wilde (water)vogels op een zelfde plaats kan wijzen op vogelgriep. Dit kunt u melden bij de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit.
  • Raak dode wilde (water)vogels niet aan.

Is er gevaar voor besmetting van vogel naar mens?

  • Nee, het risico op overdracht van vogel naar mens is erg klein.
  • Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren of dierlijke producten lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk influenzavirus. Als er geen langdurig en/of intensief contact is, is er geen kans op overdracht.

Ophokplicht hobbyvogels en kippen

Er geldt sinds 26 oktober 2021 een landelijke ophokplicht, ook mensen met hobbyvogels/kippen moeten de dieren afschermen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie over vogelgriep vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit.