Er zijn landelijk steeds meer gevallen bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Hun doel: het bemachtigen van financiële en persoonlijke gegevens. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en zullen hier nooit zomaar om vragen. Lees onderstaande tips en voorkom dat u in de val van een oplichter loopt.

5 tips om te voorkomen dat u in hun trucjes trapt:

 1. De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur
  De GGD komt nooit onaangekondigd bij u langs voor een coronatest of vaccinatie. Heeft u geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met onze GGD via tel. 075- 6518 388. U kunt ons 7 dagen per week van 08.00 – 20.00 uur bereiken.
 1. De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak
  De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met u op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan u wel bellen omdat iemand met corona u heeft aangewezen als nauw contact waardoor u onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit om financiële gegevens vragen en nooit bij aanvang van het gesprek om uw BSN nummer.
 1. De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens
  De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als u wél een afspraak heeft gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht.
 1. Vertrouwt u het niet? Zeg dat dan.
  Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen.. U kunt contact opnemen via tel. 075- 6518 388. U kunt ons 7 dagen per week van 08.00 – 20.00 uur bereiken.
 1. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media
  Plaats nooit op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat u deelt.

Mocht u slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doet u dan vooral aangifte bij de politie. U belt hiervoor met 0900 – 8844.