Persbericht ‘Jongeren verleiden om gezond te snacken’

Klik hier voor het persbericht ‘Jongeren verleiden om gezond te snacken’ (pdf 59kb).

Zaandam, 23 mei 2023

Om gezonde voedingskeuzes onder jongeren te stimuleren heeft de Albert Heijn op het Koningin Julianaplein sinds deze week een ‘vet lekkere’ jongerencorner. Jongeren kunnen hier  tot 15 juni lekkere gezonde lunches en snacks kopen met leuke deals en kortingen.

Als we willen dat mensen gezonder worden, moeten we dit met z’n allen gemakkelijker maken.
Verslavende stofjes en slimme marketing. Grote merken weten hoe zij het moeten aanpakken om de consument te verleiden tot ongezonde keuzes. Voor volwassenen is het al uitdagend om niet toe te geven aan de verleiding van junkfood en ongezonde snacks. Voor jongeren is dit nóg moeilijker. Jongeren maken beslissingen in het moment en hebben ook nog te maken met groepsdruk.
Daarom zetten JOGG-Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland, Zuiderzee College, Pact Zaandam Oost, Greendish en Albert Heijn zich samen in om jongeren te verleiden een gezonde keuze te maken. Dit doen ze in het project Aanpak Eetomgeving Scholen.

Verleid de jongeren tot een gezondere keuze

Met het project Aanpak Eetomgeving Scholen  stimuleren JOGG en Greendish het maken van gezonde voedingskeuzes. Een onderdeel hiervan is het creëren van een gezondere eetomgeving voor jongeren. Zij zochten samenwerking met Albert Heijn op het Koningin Julianaplein in Zaandam. Deze winkel ligt vlakbij twee middelbare scholen. Het Zuiderzee College is een van die scholen. De leerlingen komen naar Albert Heijn tijdens de pauze, een tussenuur of na schooltijd om ‘iets lekkers’ te halen. Dat ‘lekkers’ bestaat vooral uit junkfood en ongezonde snacks zoals chips, energydrank en kaneelbroodjes.

Rob Benjamin, Coördinator Gezonde school van het Zuiderzee college, was gelijk enthousiast over het project en faciliteerde een bijeenkomst op het Zuiderzee College. Leerlingen van de leerlingenraad dachten mee over wat er nodig is om hen te stimuleren gezondere keuzes te maken. Een ‘vet lijpe’ jongerencorner is het resultaat!
De leerlingenraad over het project: ‘In supermarkten is het voor ons moeilijk om de gezonde keuze te maken. De ongezonde producten staan op opvallende plekken en zijn vaak goedkoper dan gezonde producten. We zullen niet helemaal stoppen met snoepen, maar het is wel goed als we ook eens gezondere opties kiezen.’

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Communicatie via communicatie@ggdzw.nl

GGD Zaanstreek-Waterland
Vurehout 2
1507 EC Zaandam
www.ggdzw.nl