De maand oktober staat opnieuw in het teken van Stoptober; 28 dagen niet roken in oktober. Dankzij de positieve aanpak, de gratis Stoptober-app en de steun van stoppers onderling, hebben de afgelopen vier jaar al ruim 225.000 mensen meegedaan aan Stoptober.

Gezamenlijke aftrap Stoptober
Op dinsdag 2 oktober trapten Harry Rotgans (wethouder Purmerend), Ferdinand Strijthagen (directeur GGD Zaanstreek-Waterland), Songül Mutluer (wethouder Zaanstad) en Vincent Tuijp (wethouder Edam-Volendam) de Stoptobercampagne af namens alle gemeenten van de regio Zaanstreek-Waterland. GGD Zaanstreek-Waterland steunt Stoptober sinds de start in 2014 en zet zich ook in op het bereiken van een rookvrije generatie. Zo is de hoofdlocatie van GGD Zaanstreek-Waterland sinds 1 maart 2018 volledig rookvrij. Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend worden. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder verleidingen en met goede voorbeelden om zich heen.

Meedoen aan Stoptober
Iedereen die aan Stoptober wil meedoen, kan zich inschrijven via de website www.stoptober.nl. Voor deelnemers aan Stoptober is er een speciale gratis Stoptober-app. In deze app lees je wat stoppen met roken betekent voor je gezondheid, ontvang je dagelijkse tips en lees je wat je zoal kunt verwachten gedurende die 28 dagen. Ook heeft de app een community functie, zodat je steun kan krijgen van bijvoorbeeld je voetbalteam, je straat of van je collega’s. Via social media (Facebook, Twitter, Instagram) blijf je op de hoogte en sta je in contact met anderen die hetzelfde doormaken als jij en kun je ervaringen uitwisselen. Je leest er alles over op de website van Stoptober.

Stoptober al 4 jaar succesvol
Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken, maar dit is nog niet zo eenvoudig. En er lijkt voor een roker eigenlijk nooit een juiste gelegenheid om te stoppen met roken. Stoptober creëert dit moment op 1 oktober en biedt met haar programma positieve steun aan iedereen die wil stoppen met roken. De afgelopen vier jaar heeft duidelijk gemaakt dat het succes van Stoptober zit in de positieve aanpak, de gezamenlijkheid en de steun die Stoptober stoppers te bieden heeft.

Rokers die 28 dagen stoppen met roken hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen doordat ze dan door de periode heen zijn met de zwaarste ontwenningsverschijnselen. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Het creëren van een collectief stopmoment werpt ieder jaar dan ook weer z’n vruchten af.

Initiatiefnemers van Stoptober Nederland zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos, KWF Kankerbestrijding, Alliantie Nederland Rookvrij, Hartstichting, GGD/GHOR Nederland en Longfonds.