Van 22 t/m 28 april is het de Week van de Teek. De GGD en veel andere organisaties besteden dan extra aandacht aan voorlichting over de risico’s, bescherming en hoe te handelen als een teek u heeft gebeten. Meestal is een tekenbeet onschuldig, maar kan u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.
  • Draag kleding die is geïmpregneerd met het insectenwerend middel Permetrine of spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
  • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.

Zodra de temperatuur stijgt, spelen onze kinderen meer buiten en gaan we meer de natuur in. De jassen gaan uit en blote benen en armen komen te voorschijn. Maar ook teken worden actief als het warmer wordt. Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Wees dus alert als u of uw kinderen hier zijn geweest. Bent u ‘in het groen geweest’? Controleer dan altijd op tekenbeten!
Insmeren met een middel dat DEET bevat kan beschermen tegen tekenbeten.

En heeft u teken gesignaleerd of heeft u een tekenbeet? Dan kunt u dit melden op https://www.tekenradar.nl/. Daar kunt u ook zien waar teken voorkomen.

Deze week plaatsen we op onze Facebookpagina allerlei tips en filmpjes over dit onderwerp.

Kijk voor meer informatie op: