Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt. Sinds 16 december 2019 biedt de GGD vrouwen tijdens de zwangerschap daarom gratis een kinkhoestvaccinatie aan. Hierdoor zijn baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen deze ziekte. De vaccinatie zit vanaf december in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar komen er landelijk zo’n 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis terecht. Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Om baby’s toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich al tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby’s zijn daardoor vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen zoals Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten, krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer.

Wanneer en waar?

Sinds 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland deze vaccinatie gratis aangeboden. Onder meer de verloskundigen en huisartsen zullen de mogelijkheid met hun zwangere cliënten bespreken en doorverwijzen naar de Jeugdgezondheid. In Zaanstreek-Waterland verzorgt de Jeugdgezondheid van de GGD de vaccinatie. Vrouwen kunnen zich hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier. of telefonisch: 0900-2545454.

Meer weten?

Kijk op www.rivm.nl/kinkhoestprik-zwanger. Voor onze regio kunt u kijken op https://www.ggdzw.nl/inwoners/opgroeien-en-opvoeden-ggd-zaanstreek-waterland/jeugdgezondheid-tijdens-mijn-zwangerschap/. Of bel met GGD Jeugdgezondheid: 075 – 651 83 40.