Inmiddels zetten ongeveer 200 gemeenten (Driekwart van alle gemeenten) zich in om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Zij dragen daarmee  bij aan de Rookvrije Generatie (een initiatief van het KWF, Hartstichting en Longfonds). Eind vorig jaar lag dit aantal op 100. Dat blijkt uit een onderzoek van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Vanaf 1 augustus moeten ook scholen rookvrij zijn.

De maatschappelijke beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is op lokaal niveau steeds meer zichtbaar. Op deze kaart van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is te zien welke gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland actief zijn in het realiseren van een rookvrije generatie. Gemeenten kunnen rekenen op steeds meer maatschappelijk steun; 65% van de Nederlanders vindt dat gemeenten een rol moeten spelen in het realiseren van een Rookvrije Generatie (vorig jaar was dit nog 61%).

Een gemeente kan op verschillende manieren bijdragen aan een Rookvrije Generatie , bijvoorbeeld door een rookvrij-beleid op te stellen en te stimuleren dat plekken waar veel kinderen komen rookvrij worden. Veel Nederlanders zien het liefst dat buitenterreinen helemaal rookvrij zijn: van kinderopvang (93%), kinderboerderijen (92%), speeltuinen (91%) en buitenzwembaden (79%). Daarvoor maken veel gemeenten gebruik van het Ondersteuningstraject Rookvrije Omgeving. De GGD ondersteunt  bij de uitvoering van activiteiten in het kader van de Rookvrije Generatie.

Kijk hier hoe de GGD u of uw organisatie kan ondersteunen om rookvrij te worden.