Roken

""

Tegenwoordig weten we dat roken slecht is. Toch rookt nog zo’n 24% van de volwassen inwoners van onze regio. GGD Zaanstreek-Waterland wil inwoners stimuleren om niet te (beginnen met) roken. Minderen of stoppen met roken is lastig, maar heeft veel voordelen. Zo daalt daarmee de kans op hart- en vaatziekten, longkanker en chronische ziekten aan de luchtwegen. Als u stopt met roken, dan voelt u zich al binnen twee weken fitter. Bovendien bespaart stoppen met roken u flink wat geld.

Denk mee met de GGD

Laat uw stem horen over gezondheid, leefstijl, zorg en veiligheid.

Hoe kan ik minderen of stoppen met roken?

Stoppen met roken is moeilijk voor de meeste rokers. De kans dat stoppen lukt, is veel groter wanneer u hulp krijgt. U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts.

Meedoen aan Stoptober, een maand niet roken

In oktober kunt u meedoen aan Stoptober. Dan gaat u samen met vele anderen in Nederland 28 dagen niet roken. Wie eenmaal door de lastige eerste maand heen is, heeft 5 keer meer kans om blijvend te stoppen. Elke dag krijgen deelnemers tips via de app van Stoptober. U krijgt steun van vele andere deelnemers.

  • Ga naar de website van Stoptober voor meer informatie en meld u aan.

Wat kan ik doen als mijn kind rookt?

Het is normaal dat jongeren experimenteren. Het past bij hun ontwikkeling. Maar met roken is dat gevaarlijker dan het lijkt. Roken is heel snel een verslaving. En kinderen raken veel sneller verslaafd dan volwassenen. Rokers die jong zijn begonnen kunnen moeilijker stoppen. Ga daarom zo snel mogelijk het gesprek met uw kind aan. Wilt u hier meer over weten of tips? Kijk dan op rokeninfo.nl.

Rookvrije Generatie

De GGD stimuleert mensen om niet te beginnen met roken. Daarom zetten we in op de Rookvrije Generatie. We willen dat de nieuwe generatie kinderen opgroeit zonder in aanraking te komen met roken. Want zelfs als kinderen zelf niet roken, is meeroken slecht voor hun gezondheid. En als mensen eenmaal beginnen met roken, is het moeilijk om te stoppen. Wij kunnen organisaties helpen om hun omgeving rookvrij te maken. We denken graag mee over de aanpak hiervan. Meer weten?