Roken

""

Tegenwoordig weten we dat roken slecht is. Toch rookt nog zo’n 24% van de volwassen inwoners van onze regio. GGD Zaanstreek-Waterland wil inwoners stimuleren om niet te (beginnen met) roken. Minderen of stoppen met roken is lastig, maar heeft veel voordelen. Zo daalt daarmee de kans op hart- en vaatziekten, longkanker en chronische ziekten aan de luchtwegen. Als u stopt met roken, dan voelt u zich al binnen twee weken fitter. Bovendien bespaart stoppen met roken u flink wat geld.

Denk mee met de GGD

Laat uw stem horen over gezondheid, leefstijl, zorg en veiligheid.

Hoe kan ik minderen of stoppen met roken?

Stoppen met roken is moeilijk voor de meeste rokers. De kans dat stoppen lukt, is veel groter wanneer u hulp krijgt. U kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij uw huisarts. Klik hier voor het aanbod van stoppen-met-roken hulp in onze regio.

Veel (aanstaande) ouders willen stoppen met roken. Maar dat is niet altijd makkelijk. Het programma Rookvrije Ouders is een telefonische coaching speciaal voor ouders en zwangere vrouwen die hulp willen bij het stoppen met roken.

Meedoen aan Stoptober, een maand niet roken

In oktober kunt u meedoen aan Stoptober. Dan gaat u samen met vele anderen in Nederland 28 dagen niet roken. Wie eenmaal door de lastige eerste maand heen is, heeft 5 keer meer kans om blijvend te stoppen. Elke dag krijgen deelnemers tips via de app van Stoptober. U krijgt steun van vele andere deelnemers.

  • Ga naar de website van Stoptober voor meer informatie en meld u aan.

Wat kan ik doen als mijn kind rookt?

Het is normaal dat jongeren experimenteren. Het past bij hun ontwikkeling. Maar met roken is dat gevaarlijker dan het lijkt. Roken is heel snel een verslaving. En kinderen raken veel sneller verslaafd dan volwassenen. Rokers die jong zijn begonnen kunnen moeilijker stoppen. Ga daarom zo snel mogelijk het gesprek met uw kind aan. Kijk bijvoorbeeld samen op de website Tobacco Body zodat uw kind kan leren wat roken met je lichaam doet. Wilt u hier meer over weten of tips? Kijk dan op rokeninfo.nl.

Rookvrije Generatie Zaanstreek-Waterland

Kinderen horen op te groeien in een gezonde omgeving. En daar hoort roken niet bij. Daarom is GGD Zaanstreek-Waterland samen met haar partners op weg naar een rookvrije generatie. Zo maken we een rookvrije omgeving waarin iedereen gezond kan spelen, sporten, werken en ontspannen. En beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Iedereen hieraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan het rookvrij maken van een sportvereniging, buurthuis, speeltuin of schoolterrein. Maar ook bedrijven en gemeenten spelen een belangrijke rol. Wilt u binnen uw organisatie, vereniging of bedrijf ook werken aan een rookvrije omgeving? We helpen u graag.

  • Op onze webpagina Rookvrij Zaanstreek-Waterland vindt u alle informatie en materialen voor het realiseren van een rookvrije omgeving. Vragen of ondersteuning nodig? Stuur ons een e-mail via gb@ggdzw.nl.