Op 4 maart is het wereldwijd HPV Awareness Day: Een dag waarop er aandacht is voor het Humaan papillomavirus (HPV) en de zes soorten kanker die het kan veroorzaken. Zowel bij mannen als bij vrouwen.
Je kan HPV krijgen door geslachtsgemeenschap, tijdens het vrijen of als je elkaar knuffelt of aanraakt op intieme plekken. 8 op de 10 mensen raken een of meer keren in hun leven besmet met HPV. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten.

In 2023 vindt, op advies van de Gezondheidsraad, een eenmalige inhaalcampagne plaats voor jongeren tussen 18 tot 27 jaar. Ze kunnen zich dit jaar gratis laten vaccineren. Daarna zijn de prikken voor jongeren tussen de 18 en 27 voor eigen rekening, zo’n €350 tot €400 in totaal. Brief kwijt, vergeten of nog niet aan gedacht? Maak een afspraak op www.hpvafspraak.nl of loop zonder afspraak binnen bij een van onze priklocaties. Kijk hier voor een overzicht van al onze priklocaties in de regio. Er moet minimaal vijf maanden tussen de twee prikken zitten, dus wacht niet te lang.

Op 4 maart zijn onze priklocaties in Assendelft (Industrieweg 10) en Zuidoost Beemster (Middenpad 2) tussen 11:00 en 16:45 uur geopend. Je bent welkom!

Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen meisjes en jongens in het jaar dat ze tien worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Tieners tot achttien jaar krijgen een brief met afspraak van de Jeugdgezondheidszorg.