Nieuwsbrief Epidemiologie april 2023

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

Epidemiologie nieuwsbrief

  |  online weergeven

jaargang 9 | nummer 1 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Inleiding
Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 bleek al dat de mentale gezondheid onder de jeugd achteruit ging. Nu laten de resultaten uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 zien dat ook onder de jongvolwassenen het niet goed gaat met hun mentale gezondheid. In deze nieuwsbrief vertellen wij hier meer over.
En of we dit ook zullen zien onder volwassenen en ouderen zal blijken uit de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022. De dataverzameling is afgerond. We brengen u graag op de hoogte van de respons en wanneer de resultaten bekend zijn.
Ook informeren wij u over de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 die dit najaar weer plaatsvindt.

Wij publiceren de data uit de gezondheidsmonitoren op onze website Gezondheid in Cijfers.
In deze nieuwsbrief leest u welke nieuwe data wij op deze website plaatsten en over data die we niet meer updaten. Natuurlijk ook weer een tip over het werken met de website. Deze keer gaat het over het gebruik van het kleurenpalet in de databank.

Naast de gezondheidsmonitoren voeren we panelonderzoek uit. In deze nieuwsbrief leest u over de resultaten van het panelonderzoek energiecrisis. Ook deze rapportages vindt u terug op onze cijferwebsite.

Wij wensen u veel leesplezier!

Epidemiologie
Sector Strategie & Ontwikkeling

 
Gezondheidsmonitoren
 
Mentale gezondheid jongvolwassenen achteruit gegaan

In 2021 nam de GGD de eerste editie van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen af. Toen gaven veel jongeren tussen de 16 en 25 jaar al aan dat ze mentale gezondheidsproblemen ervaarden. Zoals gevoelens van (sterke) eenzaamheid, suïcidale gedachten en een verhoogd risico op psychosociale problemen. Op basis van de corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 is het aantal jongeren die deze problemen ervaart zelfs toegenomen. 
 
» Lees verder
 
 
 
Verschillen in respons bij Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022
Het is alweer een tijdje geleden dat de GGD Gezondheidsmonitor 2022 is uitgevoerd. Dit is een vragenlijstonderzoek onder volwassenen (18 t/m 64 jaar) en ouderen (65+). Voor de GGD Gezondheidsmonitor 2022 werkte GGD Zaanstreek-Waterland samen met GGD’en, GGD GHOR Nederland, het CBS en het RIVM. Onderwerpen in de vragenlijst waren onder andere leefstijl, mentale gezondheid en de coronacrisis. Inwoners, die een uitnodiging hebben ontvangen, konden de vragenlijst invullen tot en met 5 december 2022.

 
» Lees verder
 
 
 
Hoe gaat het met onze jeugd?
Deze vraag staat centraal bij de Gezondheidsmonitor Jeugd. Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? Drinken ze wel eens alcohol en doen ze aan sport? Is dit veranderd in de tijd? Een paar voorbeelden die alle GGD’en en het RIVM onderzoeken met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. 

 
» Lees verder
 
 
 
Cijferwebsite
 
Website gezondheidincijfers.ggdzw.nl
Zoals eerder in deze nieuwsbrief staat, zijn de resultaten van de corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 bekend. Op de cijferwebsite zijn deze nieuwe cijfers en rapporten ook te vinden. Op het coronadashboard van onze cijferwebsite zullen geen nieuwe cijfers meer verschijnen over het testen. De GGD’en zijn gestopt met de coronatesten.
 
» Lees verder
 
 
 
Overig
 
Resultaten panelonderzoek Energiecrisis: heel Zaanstreek-Waterland doet aan energiebesparing
GGD Zaanstreek-Waterland heeft in januari/februari 2023 een panelonderzoek gehouden naar de gevolgen van de energiecrisis op o.a. de gezondheid. Ruim 2500 panelleden hebben de vragenlijst ingevuld. Er waren vragen over de gevolgen van de energiecrisis op het welzijn, op financieel vlak, het verwarmen van het huis, energiebesparing en alternatieve warmtebronnen. Wat zijn de resultaten?
 
» Lees verder
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
Epidemiologie

Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar epi@ggdzw.nl o.v.v. Redactie Nieuwsbrief Epidemiologie.
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW

 
E-mail opties