Nieuwsbrief Jeugd 0-4 januari 2023

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 4 | nummer 1 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
Inleiding
In deze eerste nieuwsbrief van 2023 informatie over de nieuwe werkwijze van de oudercommissies voor kindcentra. Kinderopvang-organisaties kunnen ook dit jaar weer gratis een pedagogisch (staf)medewerker laten opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. In deze editie leest u hier meer over.

Een Deense delegatie en VWS bezochten in december JOGG-Zaanstad om meer te leren over de lokale integrale aanpak. We besteden ook aandacht aan de nationale voorleesdagen en de internationale dag van de Moedertaal.
Uit onderzoek blijkt dat baby’s die de Baby Groente Tas ontvingen, ook 8 weken na de laatste tas nog significant gevarieerder fruit en groente krijgen. Lees hier meer over in dit nummer. 

Veel leesplezier!

 
 
 
 
Nieuwe werkwijze oudercommissies kindcentra
Half december hebben houders van kindcentra van ons een e-mail gekregen met informatie over onder andere het inspectieproces, ons team en flexibel toezicht. Daarna heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een wetswijziging vastgesteld die de werkwijze van de oudercommissies betreft.

Wat is er nieuw?
Per 1 januari 2023 is het mogelijk om een gecombineerde oudercommissie in te stellen. Wanneer 2 kindcentra (peuteropvang, KDV, BSO) van een houder in één of een aangrenzend gebouw gehuisvest zijn, mag er een gecombineerde oudercommissie ingesteld worden. Voorwaarde is wel dat alle betrokken opvangvormen vertegenwoordigd zijn door ouders met kinderen op de aanwezige voorzieningen.
Deze nieuwe regelgeving geldt ook voor gastouderbureaus van dezelfde houder die in één of een aangrenzend gebouw gehuisvest zijn. 

 
 
 
 
Word ook coach Gezonde Kinderopvang

Ook in 2023 kunnen kinderopvang-organisaties weer gratis een pedagogisch (staf)medewerker laten opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. De train-de-trainer scholing Een Gezonde Start is onderdeel daarvan. Als coach bent u hét aanspreekpunt voor een gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt u uw eigen collega’s. Heeft u de training gevolgd? Dan kunt u daarna ook gebruik maken van de subsidieregeling Lekker Naar Buiten voor de kinderopvang.

U kunt zich vanaf nu inschrijven voor de landelijke train-de-trainer van Gezonde Kinderopvang.

 
 
 
 
Deense delegatie en VWS op werkbezoek bij JOGG-Zaanstad
Een Deense delegatie en VWS bezochten donderdag 1 december JOGG-Zaanstad om meer te leren over de lokale integrale aanpak. Het team Global Prevention & Health Promotion van Novo Nordisk is geïnteresseerd hoe wij met de JOGG-aanpak de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder maken. Een eer, omdat Nederland juist vaak kijkt naar Scandinavië als voorloper in het veld van gezondheid. 
Lees meer op onze website.
 
 
 
 
Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen zijn van woensdag 25 januari tot en met zaterdag 4 februari 2023. Een mooie gelegenheid om samen bezig te zijn met boeken en leesplezier. 

Lezen is heel leuk èn heel belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van ieder kind. Ouders kunnen de leesontwikkeling van hun kind ondersteunen. Tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt afgelopen zomer hebben de logopedisten van GGD Zaanstreek-Waterland voorleestips van ouders verzameld. 

Kijk hier voor deze ‘voorleestips van & voor ouders’. Deel het vooral met de ouders bij u op het kinderdagverblijf/de peuterspeelzaal/school.

 
 
 
 
In je beste taal geef je het beste voorbeeld aan je kind  
UNESCO heeft 21 Februari tot de jaarlijkse internationale dag van de Moedertaal uitgeroepen. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Begrippen die ook zijn verwerkt in de binnen het PACT Poelenburg ontwikkelde visie op een optimale (taal)ontwikkeling van het meertalige kind. 
 
» Lees verder
 
 
 
Baby Groente Tas heeft ook op langere termijn effect 

Baby’s die de Baby Groente Tas ontvingen, krijgen ook 8 weken na de laatste tas (zij zijn dan 8-10 maanden oud) nog significant gevarieerder fruit en groente vergeleken met baby’s die de Baby Groente Tas niet ontvingen. 
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Jantje Kunze (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)

 
E-mail opties