Nieuwsbrief Jeugd 0-4 mei 2023

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 4 | nummer 3 | MEI 2023
 
Inleiding
We hopen op een mooie zomer en dan is een goede voorbereiding het halve werk. Daarom herinneren wij u in deze editie aan het Hitteplan. En ook melden wij enkele (voorgenomen) wijzigingen van kwaliteitseisen voor de kinderopvang. 

In dit nummer komen nog andere onderwerpen aan bod die bij hogere temperaturen horen, zoals controleren op teken, zonbescherming en veilig zwemmen.

En we vragen uw aandacht voor Wereld Niet Roken Dag op 31 mei.

Dit is het laatste nummer vóór de zomervakantie. De redactie wenst u een hele fijne tijd toe!
Veel leesplezier.

 
Voorbereiden op hoge temperaturen in de zomer
Nu de zomer voor de deur staat, is het goed om alvast voorbereid te zijn op perioden van hoge temperaturen.  
 
» Lees verder
 
 
 
Voorgenomen wijzigingen kwaliteitseisen Kinderopvang

Binnenkort komt er een aanpassing van verschillende kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld de 3-uursregeling en de eisen aan vaste beroepskrachten. Deze wijzigingen gelden nu nog niet. Dus nu zijn de huidige kwaliteitseisen nog van toepassing.
 
» Lees verder
 
 
 
In het groen geweest? Controleer op teken!  
Zodra de temperatuur stijgt spelen kinderen meer buiten. Hun jas gaat uit en blote benen en armen komen te voorschijn. Teken worden actief als het warmer wordt. Ze komen in het hele land voor; in bos, park, hei, duinen en ook in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Wees dus alert als kinderen hier zijn geweest. Controleer ze dan altijd op tekenbeten. 
En heeft u een teek gezien of heeft een kind uit uw groep een tekenbeet? Meld dit dan op https://www.tekenradar.nl/. Daar kunt u ook zien waar teken voorkomen.

Kijk voor meer informatie op:

 
 
 
 
Zonbescherming

Genieten van de zon is fijn. Maar goede zonbescherming is belangrijk en daar moet je al jong mee beginnen. Want elke keer dat je als kind verbrandt, vergroot het risico op huidkanker op latere leeftijd. Bescherming tegen de zon is dus belangrijk voor nu én later! Ook op de opvang.
Dit kan door te smeren, kleren en weren:

  1. Smeren: zorg dat de kinderen met zonnebrandcrème zijn ingesmeerd;
  2. Kleren: bedek de huid door kleren;
  3. Weren: zoek de schaduw zo veel mogelijk op, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur.

Kijk hier voor meer informatie over zonbescherming op de kinderdagopvang en bso.

 
 
 
 
Veilig zwemmen
Wat is er leuker dan een mooie dag door te brengen bij het zwembad, op het strand of bij het opblaasbadje in de tuin? Helaas gebeuren rond het water nog steeds ongelukken. 

“Natuurlijk zijn ouders extra alert als er water in de buurt is. Toch verwachten ze vaak gewaarschuwd te worden als er iets gebeurt. Dat hun kind gaat spetteren of schreeuwen. Maar dat is niet zo: een verdrinking gebeurt snel en stil. Binnen een tel verdwijnt een kind onder water. Daarom is het belangrijk dat ouders super alert zijn in de buurt van water, en ook duidelijke afspraken met elkaar maken wie er oplet, zodat daar geen misverstanden over ontstaan. Laat je niet verrassen. Kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van 10 centimeter.’’ – veiligheidNL                                     
Met simpele maatregelen en goed opletten kunnen veel verdrinkingen worden voorkomen. Download hier de poster van veiligheidNL met de 4 belangrijkste adviezen om verdrinking te voorkomen en hang goed zichtbaar voor ouders op. Voor meer informatie en tips, kijk op veiligheid.nl.

 
 
 
 
31 mei – Wereld Niet Roken Dag! Doe je mee? 

Elk jaar sterven er wereldwijd veel mensen aan de gevolgen van roken, maar ook de meerokers zijn niet veilig. Daarom heeft de World Health Organization (WHO) de Wereld Niet Roken Dag in het leven geroepen. Op 31 mei geven we met zijn allen extra aandacht voor de gevaren van roken én moedigen we rokers aan om ten minste 1 dag te stoppen met roken. 
 
» Lees verder
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie

Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Claudia Ris (Communicatie)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
Jantje Kunze (Toezicht)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 

Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Naomi Albrecht (JOGG-Zaanstad)
Sarah Prins (Veilig Thuis)

 
E-mail opties