Nieuwsbrief Jeugd 0-4 oktober 2022





GGD Zaanstreek Waterland



GGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 5 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Nieuwsbrief Jeugd 0-4 jaar
 
Inleiding
De afgelopen periode nam het aantal coronabesmettingen toe. Waarschijnlijk kent u in uw omgeving ook mensen die corona hebben of onlangs hebben gehad. Daarom brengen we in dit oktobernummer de herhaalprik onder de aandacht en adviezen om verspreiding van corona én griep te beperken.

Het thema van de Week van de Motoriek is dit jaar ‘jong geleerd is oud gedaan’. Werkt u met jonge kinderen en wilt u inspiratie opdoen? Op 9 november om 19.30 uur is de online sessie ‘Jong beginnen met bewegen: hoe pak je dat aan? Lees meer hierover in deze nieuwsbrief.
In 2021 nam de internationale Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) de JOGG-aanpak onder de loep. In deze editie leest u wat daar uit is gekomen.

Verder een artikel over de landelijke campagne ‘Zien drinken doet drinken’, die op 7 november start. Met deze campagne willen we ouders bewust maken van hun voorbeeldgedrag. Uit onderzoek blijkt dat geen alcohol drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren de kans kleiner maakt dat ze op jonge leeftijd beginnen met alcoholgebruik. Wij vragen u om dit ook onder de aandacht van ouders te brengen, bijvoorbeeld met de tekst die wij hierbij aanleveren.

Cursusbureau Zaanstreek/waterland geeft naast cursussen, workshops en trainingen ook webinars. Deze webinars gaan over verschillende onderwerpen gericht op de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en hun ouders. Geïnteresseerd? Houd dan www.cursusbureauzaanstreek.nl/webinars in de gaten.  

Tot slot willen wij graag weten wat u van de nieuwsbrief Jeugd vindt. Met uw reactie gaan we deze nieuwsbrief optimaliseren. Wilt u daarom a.u.b. even de tijd nemen om vóór 3 november een paar vragen te beantwoorden op Enalyzer Survey? Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Veel leesplezier!

 
 
 
 
 
Adviezen om verspreiding corona en griep te beperken

Het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus neemt de afgelopen tijd toe. Corona is erg besmettelijk, daarom is het goed om u aan onderstaande hygiëne-adviezen te houden. Dit is ook ter voorkoming van andere infectieziekten, zoals de griep.

  • Was vaak en goed uw handen met water en zeep. Doe dit altijd als u thuiskomt of ergens op bezoek gaat.
  • Hoest of nies in uw elleboog.
  • Schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog.
  • Raak uw gezicht zo min mogelijk aan.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna uw handen.
  • Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door het dragen van een mondkapje.

Heeft u klachten? Blijf thuis en doe een zelftest.
Heeft u corona? Ga in isolatie.
Haal uw (herhaal)prik tegen corona. Ook als u verder helemaal gezond bent.

Bron: Rijksoverheid.nl

 
 
 
 
Herhaalprik tegen corona
In september zijn we begonnen met de najaarscampagne voor de herhaalprik tegen corona. Als eersten waren 60-plussers, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers aan de beurt. Mensen van 60 jaar en jonger kunnen nu ook een afspraak maken voor de herhaalprik tegen corona. Op de website coronavaccinatie.nl/herhaalprik staat aangegeven welk geboortejaar aan de beurt is. Hier kunt u ook de redenen lezen waarom het verstandig kan zijn om een herhaalprik te halen. 

Voor uitgebreidere informatie over het herhaalvaccin kunt u terecht op deze website van het RIVM
Een afspraak plannen kan op www.planjeprik.nl.
Op onze website kunt u de priklocaties in onze regio vinden. 

 
 
 
 
Jong beginnen met bewegen: hoe pak je dat aan?  

Kinderen met goed ontwikkelde motorische vaardigheden zijn fitter, hebben minder kans op overgewicht, chronische aandoeningen, sporten meer én hebben meer plezier in bewegen. Daarom is het thema van de Week van de Motoriek dit jaar ‘jong geleerd is oud gedaan’. Inspiratie opdoen? De online sessies op 7 tot en met 10 november zijn gratis en toegankelijk voor iedereen. Werkt u met jonge kinderen? Op 9 november om 19.30 uur is de online sessie ‘Jong beginnen met bewegen: hoe pak je dat aan? 
 
» Lees verder
 
 
 
JOGG-aanpak kostenbesparend

JOGG Gezonde jeugd Gezonde toekomst werkt aan een gezondere samenleving voor ieder kind. Zodat onze jeugd opgroeit tot een gezonde generatie en gezondheidsproblemen door overgewicht of obesitas geen kans meer maken. In 2021 nam de internationale Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) de JOGG-aanpak onder de loep. En concludeert nu: JOGG zorgt in potentie voor meer (en gezonde) levensjaren, een vergrote arbeidsmarktdeelname en een besparing van 2,72 euro aan ziektekosten per persoon per jaar in Nederland. Bovendien, zo stelt de OECD, is de JOGG-aanpak zo ontworpen dat het gezondheids- en sociale ongelijkheid verkleint, omdat met de aanpak ook of juist in lage SEP-wijken een aanbod van gezonde voeding en een beweegvriendelijke buitenomgeving wordt gerealiseerd. Meer weten over het onderzoek?
Klik hier

In onze regio zijn de gemeenten Edam-Volendam, Purmerend en Zaanstad aangesloten bij de JOGG-beweging. Wie volgt in 2023? 

 
 
 
 
Zien drinken doet drinken

Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe: geen alcohol drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren maakt de kans kleiner dat ze op jonge leeftijd beginnen met alcoholgebruik. De campagne ‘zien drinken doet drinken’, in de week van 7 november, is er op gericht ouders hiervan bewust maken. 
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Jantje Kunze (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)

 
E-mail opties