Nieuwsbrief Jeugd 0-4 september 2022





GGD Zaanstreek Waterland



GGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 4 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Nieuwsbrief Jeugd 0-4 jaar
 
Inleiding
In deze editie een herinnering voor houders van een kinderdagverblijf of peuteropvang om wijzigingen op tijd door te geven aan de gemeente.
Wilt u weten hoe u mishandeling en misbruik van een kwetsbaar jong kind aankaart? Euregionaal Congresburo organiseert op woensdag 21 september 2022 een congres over Kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters waar dit aan de orde komt.

Kent u onze regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV) al? In een rVTV worden lokale, regionale en landelijke gegevens over volksgezondheid en zorg verzameld, geanalyseerd en geïntegreerd. Neem er vooral eens een kijkje.

Werkt u met aanstaande of prille ouders? Wijs hen dan vooral op ons webinar Beginnend Ouderschap op maandag 26 september van 19.30 uur tot 20.00 uur.
Verder aandacht voor het beweegadvies voor kinderen onder de 4 jaar, de Nationale groente- en fruitdag op 14 oktober en ons aanbod van cursussen en trainingen.

En we geven ook nog informatie over Stoptober waar mensen zich voor op kunnen geven om aan mee te doen.   

Veel leesplezier!

 
 
 
 
 
Doorgeven van wijzigingen kinderdagverblijf, peuteropvang of bso
Denkt u eraan wijzigingen over uw kinderdagverblijf, peuteropvang of buitenschoolse opvang op tijd (8 weken van te voren) door te geven aan de gemeente? Dit kan via het formulier ‘Wijziging kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang’. 
 
» Lees verder
 
 
 
Congres – Kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters
Uit onderzoek blijkt dat er nog te veel kennis ontbreekt om mishandeling en misbruik goed te signaleren en adequate hulp te bieden. Bovendien ligt het aankaarten van een niet-pluisgevoel bij een kwetsbaar jong kind heel gevoelig. Wat als je het mis hebt en ouders of anderen vals beschuldigt? En hoe bespreek je een vermoeden met ouders en jonge kinderen? Euregionaal Congresburo organiseert op woensdag 21 september 2022 een congres hierover. Dit kunt u in Utrecht of online bijwonen. Het congres gaat in op de mogelijkheden om op een goede manier te signaleren en hulp te bieden. Kosten: 295 euro (exclusief BTW).
Zie voor meer informatie Congresburo.com 
 
 
 
 
Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning 

Zijn kinderen in de regio gelukkig? Hoeveel kinderen hebben een gezond gewicht? Wat betekent dat voor beleid en praktijk?
Dat en veel meer vindt u terug in de regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV).

In een rVTV worden lokale, regionale en landelijke gegevens over volksgezondheid en zorg verzameld, geanalyseerd en geïntegreerd. Het gaat hierbij niet alleen om het geven van cijfers maar zeker ook om de interpretatie van die cijfers en de vertaling ervan in heldere kernboodschappen. Het geeft een goed beeld van de mogelijkheden voor inzet op verbetering van de volksgezondheid, waaronder voor de jeugd.

 
 
 
 
Webinar Beginnend ouderschap
Met de komst van je baby verandert er van alles, zoals de opvoeding van je baby, de relatie met elkaar en de tijd die je overhoudt voor jezelf. Informatie en tips komen aan bod in het webinar Beginnend Ouderschap dat GGD Zaanstreek-Waterland op maandag 26 september van 19.30 uur tot 20.30 uur organiseert.

Thema’s die aan bod komen zijn; Hoe bouw je als ouder een liefdevolle band op met je baby? Wie ben jij; wie is jouw kind? Hoe combineer je het ouderschap met werk? Hoe zorg je voor tijd voor jezelf en elkaar?
Wilt u het webinar onder de aandacht brengen bij aanstaande of prille ouders? Meer informatie hierover is te vinden op www.cursusbureauzaanstreek.nl/Webinars waar ze zich ook aan kunnen melden. 

 
 
 
 
Peuter4daagse

Ruim 400 Zaanse peuters van Babino en TintelTuin liepen deze zomer met hun pedagogisch medewerkers en ouders de Peuter4daagse onder het motto Jong geleerd is oud gedaan! 
 
» Lees verder
 
 
 
Nationale groente- en fruitdag
14 oktober is het weer Nationale Groente- en Fruitdag. Op deze jaarlijks terugkerende feestdag zetten we groenten en fruit in het zonnetje.
 
 » Lees verder
 
 
 
In de hoofdrol

Welke ondersteuning is er voor kinderen met overgewicht die fitter willen worden? Pedagogisch adviseur Zeliha Yurdagülen vertelt hier prachtig over in een landelijke video. Bekijk de volledige video of de korte versie. En deel het vooral met nieuwe collega’s of netwerkpartners die nog niet bekend zijn met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht en de rol van de centrale zorgverlener. Meer weten over onze aanpak in Zaanstreek-Waterland? Klik hier
 
 
 
 
Aanbod van cursussen en trainingen
Het Cursusbureau van GGD Zaanstreek-Waterland biedt allerlei cursussen en training op het gebied van opvoeden en opgroeien aan voor ouders, jongeren en kinderen uit de Zaanstreek. Inwoners uit de hele regio kunnen meedoen aan onze zwangerschapscursussen en workshops. Op de website staat het aanbod en kunnen inwoners zich aanmelden. Het doel is om de doelgroepen te ondersteunen; te empoweren tijdens zwangerschap en tijdens het opvoeden en opgroeien. De GGD werkt vanuit de eigen kracht van mensen. 
 
» Lees verder
 
 
 
Stoptober: 28 dagen stoppen met roken!

Rokers in heel Nederland helpen elkaar vanaf 1 oktober om te stoppen met roken tijdens Stoptober. Deze succesvolle landelijke campagne daagt rokers uit om de maand oktober niet te roken. GGD Zaanstreek-Waterland brengt ook dit jaar de actie in de regio onder de aandacht. Helpt u ook mee? 
 
» Lees verder
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)

 
E-mail opties