Nieuwsbrief Jeugd 12-18 januari 2023

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 4 | nummer 1 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
Inleiding
In deze eerste nieuwsbrief van 2023 leest u over het bezoek van een Deense delegatie en VWS aan JOGG-Zaanstad om meer te leren over de lokale integrale aanpak.
We kondigen ook de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 aan die dit najaar start. 
Uitgeruste leerlingen hebben een betere stemming. Benieuwd naar cijfers over slaap in onze regio en wat de school kan doen? U leest het in deze editie.

Noteer alvast 6 maart in uw agenda; dan kunt u de Lekker naar Buiten! stimuleringsbijdrage voor scholen aanvragen. En kent u schoolpleinscan? Hiermee krijgt u inzicht in de beweegvriendelijkheid van een schoolplein, de schoolzone en de kindvriendelijke routes naar school. In deze editie leest u hier meer over.
Hoe ga je om met suïcidale gedachten van leerlingen? In dit nummer besteden we hier aandacht aan.

Veel leesplezier!

 
Deense delegatie en VWS op werkbezoek bij JOGG-Zaanstad

Een Deense delegatie en VWS bezochten donderdag 1 december JOGG-Zaanstad om meer te leren over de lokale integrale aanpak. Het team Global Prevention & Health Promotion van Novo Nordisk is geïnteresseerd hoe wij met de JOGG-aanpak de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder maken. Een eer, omdat Nederland juist vaak kijkt naar Scandinavië als voorloper in het veld van gezondheid. 
Lees meer op onze website.
 
 
 
 
Draag actief bij aan de gezondheid en leefstijl van leerlingen
Naar ons gevoel hebben we de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 nog maar net afgerond. Maar we zijn alweer bezig met de voorbereidingen voor de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, die dit najaar plaatsvindt. We gaan dit jaar weer voor deelname door alle scholen voor regulier voortgezet onderwijs in Zaanstreek-Waterland. Doet uw school ook weer mee? 
 
» Lees verder
 
 
 
Betere stemming door beter slapen

Uitgeruste leerlingen hebben een betere stemming. Tijdens een goede nachtrust verwerken ze gebeurtenissen van overdag, waardoor ze daarna mentaal beter in hun vel zitten. Benieuwd naar cijfers over slaap in onze regio en wat de school kan doen? 
 
» Lees verder
 
 
 
Lekker naar Buiten!-bijdrage scholen aanvragen
Vanaf  6 maart tot en met 17 april staat de Lekker naar Buiten! stimuleringsbijdrage voor scholen weer open. Alle scholen in het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen een aanvraag indienen. Met de bijdrage kunt u als school gaan moestuinieren, koken of een excursie organiseren op het gebied van voedsel.
 
 
 
 
Doe de schoolpleinscan 

Hoe beweegvriendelijk is jullie schoolplein? En hoe kunnen jullie het schoolplein verbeteren? Om die vragen te kunnen beantwoorden heeft het kenniscentrum sport en bewegen een schoolpleinscan ontwikkeld. Met de schoolpleinscan krijgt u inzicht in de beweegvriendelijkheid van een schoolplein, de schoolzone en de kindvriendelijke routes naar school. U krijgt antwoord op de vraag: worden leerlingen op het schoolplein en rondom de school voldoende uitgedaagd en gefaciliteerd om te bewegen en te sporten? 
De schoolpleinscan is onderdeel van de BVO-scan, de scan voor beweegvriendelijke omgeving. Meer weten en de scan gebruiken voor uw schoolplein? Lees hier meer.
 
 
 
Omgaan met suïcidale gedachten van leerlingen
Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 blijkt dat 19% van de jongeren (12-17 jaar) in de regio Zaanstreek -Waterland zelfdodingsgedachten heeft. 61% van de jongeren met suïcidale gedachten praat hier niet over en van het totaal aantal jongeren doet 2,7% zelfs een poging. Dit zijn ongeveer 510 jongeren. Een (poging tot) zelfdoding van een leerling of student is een ontzettend ingrijpende gebeurtenis voor leerlingen, en studenten en schoolmedewerkers. Het is belangrijk dat een school zorgvuldig reageert. 
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Jantje Kunze (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)

 
E-mail opties